Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Bizakodó a legnagyobb felvidéki magyar párt vezetője a jövő heti választások közeledtével

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.22. 12:13 2023.09.22. 12:19
Bizakodó a legnagyobb felvidéki magyar párt vezetője a jövő heti választások közeledtével

A Szövetség pártelnöke szerint a közvélemény-kutatások rendre azt mutatják, hogy a párt erősödik, a polgárok pedig egyre inkább a párt felé fordulnak. Forró Krisztián úgy véli, ha a felvidéki magyarok azt akarják, hogy róluk ne nélkülük döntsenek, akkor képviseletre van szükségünk, amire jelenleg a Szövetség az egyetlen megoldás.

A felvidéki magyarság egyre inkább érzi a szeptember 30-án esedékes szlovákiai parlamenti választás súlyát – vélekedett a Szövetség elnevezésű magyar párt elnöke pénteken az M1 Ma reggel című műsorában.

A Szövetség jelenleg az egyetlen magyar párt, amelynek esélye van bekerülni a parlamentbe

 – fogalmazott. A szlovák SAS párt által bemutatott új kisebbségi koncepció kapcsán Forró Krisztián arról beszélt, hogy ez a kezdeményezés a magyar választók abszolút lenézése. 

Az a párt jelentkezett ugyanis ezzel a programmal, amelynek a külügyminisztere magyarellenes kijelentéseket tett, a kormányprogramjukban pedig volt nem egy pont azok közül, amiket most előterjesztettek, mégsem valósították meg őket. – A szlovák pártok minden választás előtt próbálják megszólítani a magyar választókat, és aztán rendre elfeledkeznek róluk – mondta, majd rámutatott:  

A szlovák pártok rajtunk nem fognak segíteni, sem gazdasági szempontból, sem a megmaradásunk szempontjából

 – vélekedett, majd hozzáfűzte: minden csak az ígérgetés szintjén marad. Az elmúlt három és fél év is nagyon jó példája ennek, hiszen nagyon sok ígérgetés ellenére semmi nem valósult meg belőle. 

Sem a liberális pártok, sem Fico, sem Matovics nem fogja megoldani a magyarok problémáit

 – jelentette ki Forró Krisztián.

Arra is kitért, hogy a Szövetség minden alkalommal, amikor erre lehetősége volt, felhívta a figyelmet arra, hogy a kettős állampolgárságot szabályozó szlovák törvény – amely szerint ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát, akkor elveszítheti a szlovákot – alkotmányellenes. Ezt a szlovák alkotmánybíráknak kellene megvizsgálnia és felülbírálnia.

A Szövetség mindig azon dolgozott, hogy a kettős állampolgársági törvény megváltozzon, a felvidéki magyarok érdekeit is figyelembe véve, és ezen dolgoznak a jövőben is – emelte ki a politikus. Forró Krisztián kérdésre arra is kitért, hogy örül annak, amiért a szlovák kormány is csatlakozott a magyar és a lengyel döntéshez, amellyel megtiltják az olcsó ukrán gabona behozatalát.

Szerinte minden országnak felelőssége, hogy először a saját polgárain segítsen, és aztán tud esetleg másokon is segíteni. A Szövetség is a gazdák mellett áll, minden eszközt és lehetőséget megragad arra, hogy megvédje őket, illetve a gabonabehozatali tilalom továbbra is érvényben maradjon – fűzte hozzá Forró Krisztián.

Kiemelten fontos a családpolitika a Szövetség számára

Nagyon rosszak Szlovákia és benne a Felvidék demográfiai mutatói, a bevándorlók befogadása pedig nem oldaná meg a helyzetet, inkább problémát okozna – mondta Mózes Szabolcs, a felvidéki magyar párt, a Szövetség alelnöke.

Borítókép: Forró Krisztián (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.