Kiemelten fontos a családpolitika a Szövetség számára

Nagyon rosszak Szlovákia és benne a Felvidék demográfiai mutatói, a bevándorlók befogadása pedig nem oldaná meg a helyzetet, inkább problémát okozna – mondta Mózes Szabolcs, a felvidéki magyar párt, a Szövetség alelnöke.

2023. 09. 19. 11:50
Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke (Forrás: Facebook / Mózes Szabolcs)
Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke (Forrás: Facebook / Mózes Szabolcs) Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családpolitika kiemelt helyet kap a Szövetség programjában, mivel nagyon rosszak Szlovákia és benne a Felvidék demográfiai mutatói, a bevándorlók befogadása pedig nem oldaná meg a helyzetet, inkább problémát okozna – erről Mózes Szabolcs, a felvidéki magyar párt, a Szövetség alelnöke beszélt kedden az M1 aktuális csatornán.

Az alelnök elmondta, 

a családpolitika az első helyen áll választási programjukban az egyes szakterületek között, mert Szlovákiának katasztrofális demográfiai mutatói vannak, és nagyon rossz a mutató a felvidéki magyarság körében is.

Kevés, ha az asszimilációt megállítjuk, szükség van arra is, hogy több gyermek szülessen – tette hozzá. A közvetlen támogatások, mint az otthonteremtés, a gyermekgondozási segély növelése mellett a közvetett támogatások bővítését is kiemelte az alelnök, így a bölcsőde- és óvodaépítéseket.

A Pozsonyból nyilatkozó Mózes Szabolcs kérdésre kifejtette: családpolitikai programjuk összeállításánál a magyarországi mintákra is építettek. 

Már csak azért is, mert az elmúlt 10-13 évben egy robusztus családpolitikát láthattunk Magyarország részéről 

– fogalmazott.

Mind a gyermekgondozási támogatások növelésénél, mind az otthonteremtés segítésénél inspirációs pontok voltak számunkra a magyarországi intézkedések – tette hozzá.

Szlovákiában szeptember 30-án tartják az előre hozott választást, amelyen 25 párt, illetve szövetség indul. Mózes Szabolcs szerint a kampányok üzeneteiből azt lehet leszűrni, hogy más pártok számára nem fontos kérdés a családpolitika.

A Szövetség véleménye szerint ugyanakkor azért is kell azt prioritásként kezelni, mert a kedvezőtlen népesedési folyamatokra Szlovákiában nem válasz a migráció – hangsúlyozta.

Az, hogy bevándorlókat fogadunk be, nem tudja megoldani sem közép-, sem hosszabb távon, sőt még esetleg problémát okozna 

– fogalmazott. 

A Szövetség alelnöke beszélt arról is, hogy saját választóik fontosnak tartják a családpolitikát, szó esik erről lakossági fórumokon, találkozókon.

A magyar kormány, illetve Magyarország nagyon komoly segítséget nyújtott az elmúlt években az óvodafejlesztésekhez – közölte Mózes Szabolcs, aki a beszélgetést úgy zárta: itt az idő arra, hogy ott legyünk a parlamentben, a szlovák kormányban és kormányzati szintről tudjuk bővíteni ezeket a támogatási formákat.

Borítókép: Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke (Forrás: Facebook/Mózes Szabolcs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.