Európa sorsára is hatással lehet a szlovákiai választás

A mostani voksoláson múlik, hogy véget ér-e az instabilitás Szlovákiában.

2023. 09. 07. 17:35
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa jelenleg nagyon súlyos kihívásokkal küzd, ezek válságok pedig nem oldódtak meg az elmúlt években, hanem egyszerre vannak jelen a kontinensen

 Migráció, háború, energiaválság és infláció. A kontinens országai mind ezzel küzdenek. Szlovákia helyzete ugyanakkor bizonyos tekintetben még rosszabb, mert az elmúlt években folyamatos kormányválság uralkodott, régóta nem működött ott stabil kormány, miközben enyhén szólva is érdekes leszámolások folynak a rendvédelmi erők különböző szervei között

– mondta el lapunknak Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. A szakértő szerint Európa sorsára is hatással lehet a választás, ugyanis eldől, hogy a pozsonyi kormány továbbra is inkább a brüsszeli fősodorral próbál jó viszonyt ápolni, vagy határozottabban fellép a közép-európai érdekek mellett.

Magyar szempontból megközelítve a helyzetet Szikra szerint továbbra is az a legfontosabb, hogy milyen lesz a magyar képviselet a törvényhozásban, ugyanis az elmúlt években a magyarság jelenléte hiányzott erről a területről. 

A megfelelő mozgósítás ugyanakkor eredményre vezethet, és igencsak előnyös lenne a felvidéki magyarok számára, ha újra lenne pártjuk Pozsonyban

– jelentette ki a szakértő. Szikra lapunk kérdésére elmondta, hogy igencsak kusza politikai viszonyok uralkodnak a Felvidéken, a pártrendszer nagyon szétaprózódott, és sok olyan párt is van, amit nehéz elhelyezni az ideológiai skálán. 

Éppen ezért nem alakultak ki nagyobb táborok a különböző közpolitikai témák körül. 

Annyit azonban kijelenthetünk, hogy az orosz–ukrán háborúhoz való viszonyulás fontos szerepet játszik a kampányban, hiszen a nemrég megbukott kormánykoalíció pártjai a fegyverszállítást támogatják, míg az ellenzéké, főként a Robert Fico volt miniszterelnök által vezetett baloldali populista Smer ellenzi azt. A jövőbeli kormány összetétele tehát meghatározza azt is, miként viszonyul majd Szlovákia a háborúhoz.

– mondta Szikra Levente, aki kiemelte, hogy a kampányban folyamatosan korrupcióval vádolják egymást a felek, ami a rendvédelmi szervek egyes vezetőinek letartóztatásával is összefüggésben áll. A nemrég megbukott kormány kifejezetten antikorrupciós retorikával került hatalomra, ugyanakkor nem ért el látványos eredményeket ebben a küzdelemben. Eközben az ellenzék állítása szerint a kormány csak politikai ellenfeleivel akar leszámolni a hatóságok felhasználásával.

A közvélemény-kutatások mindeközben szoros versenyt mutatnak a Fico-féle baloldali szuverenista Smer és a liberális Progresszív Szlovákia nevű párt között. A szlovák felmérések ugyanakkor a szakértő szerint híresen pontatlanok, így nehéz megjósolni az eredményt, azt pedig még nehezebb megmondani, hogy végül milyen összeállítású kormány alakul majd az északi szomszédunknál.

Borítókép: A Pozsonyi vár (Fotó: Pixabay)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.