Brit miniszterelnök: Kína beavatkozik a demokrácia működésébe

Feltételezett kínai kémeket tartóztattak le, egyre nagyobb aggodalomra ad okot a parlament munkájába való beavatkozás.

Forrás: BBC, MTI2023. 09. 10. 13:40
SUNAK, Rishi
London, 2023. június 21. Rishi Sunak brit miniszterelnök beszédet mond az Ukrajna újjáépítésérõl szóló kétnapos nemzetközi konferencia megnyitóján Londonban 2023. június 21-én. MTI/EPA pool/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya még márciusban őrizetbe vett két embert az államtitkok védelméről intézkedő törvény megsértésének gyanújával. A londoni rendőrség vasárnapi közleményében hivatalosan megerősítette a két fiatal férfi őrizetbe vételét, és közölte azt is, hogy a nyomozók a vizsgálat részeként több helyszínen házkutatásokat tartottak.

A Scotland Yard terrorellenes parancsnokságának feladatkörébe tartozik a kémkedési esetek kivizsgálása is, és kormányforrásokból származó hivatalos, vasárnapi értesülések szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy az őrizetbe vett – eddig meg nem nevezett – két ember közül legalább az egyik Kína javára végzett kémtevékenységet.

Az illető a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozó kormányzati illetékesek szerint kapcsolatban állt a kormányzó Konzervatív Párt több olyan magas beosztású képviselőjével, akik munkájuk révén titkosított vagy rendkívül kényes információk birtokában vannak.

Közéjük tartozik Tom Tugendhat, a brit belügyminisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős államtitkára és Alicia Kearns, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke.
A Downing Street szóvivője vasárnapi tájékoztatásában közölte: 

a G20-csoport Újdelhiben tartott csúcstalálkozóján Rishi Sunak miniszterelnök tárgyalt Li Csiang kínai kormányfővel és hangot adott mélységes aggodalmának amiatt, hogy Kína beavatkozik a brit demokrácia működésébe.

Sunak közölte Li Csianggal, hogy London ezt elfogadhatatlannak tartja. Rishi Sunak a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva felidézte, hogy Nagy-Britanniában már törvény teszi lehetővé a brit kormány által nem megfelelőnek ítélt beruházások megakadályozását a brit gazdaság érzékeny ágazataiban, és készül az a jogszabály is, amely előírja bizonyos tevékenységi köröket végző külföldiek regisztrálását.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottságának legutóbbi átfogó helyzetértékelése szerint a kínai hírszerzés kiterjedt és agresszív érdeklődést tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és – tekintettel a rendelkezésére álló hatalmas erőforrásokra – válogatás nélkül gyűjti a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat – írja az MTI. 

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés egyik fő megállapítása szerint Kína olyan gazdasági és technológiai szuperhatalommá akar válni, amelytől más országok is függenek, és Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.

A BBC  cikke szerint Alicia Kearns konzervatív képviselő az üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy nem kíván nyilatkozni, és hozzátette: 

Bár elismerem a közérdeket, mindannyiunknak kötelességünk biztosítani, hogy a hatóságok munkája ne kerüljön veszélybe.

Az írás szerint a letartóztatások újra feltüzelik a vitát London és Peking kapcsolatában. Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kínai kémkedés és a parlament munkájába való beavatkozás, és felmerül a kérdés, hogy nem kellett volna-e további lépéseket tenni a kockázatok csökkentése érdekében – teszi hozzá a BBC. A letartóztatásokra reagálva Iain Duncan Smith konzervatív parlamenti képviselő azt mondta, hogy ideje felismernünk azt az egyre mélyülő fenyegetést, amelyet a Kínai Kommunista Párt jelent.

Borítókép: Rishi Sunak brit miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.