Donald Tusk zsarolja a lengyel választókat

A V4NA hírügynökség szerint Donald Tusk azt ígéri, hogy fel tudja szabadítani az EU által blokkolt pénzt Lengyelország számára, de ez az ígéret sokat elárul a Lengyelországhoz, a lengyelekhez, a brüsszeli és a berlini hatalmi központokhoz való hozzáállásáról.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA Hírügynökség2023. 09. 01. 21:04
null
BELGIUM-EU-POLITICS Fotó: VIRGINIA MAYO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk, Lengyelország volt miniszterelnöke és a balliberális ellenzék vezetője egy sopoti választási gyűlésen ígéretet tett arra, hogy a választások utáni napon elmegy és feloldja az uniós nemzeti újjáépítési tervből származó pénzek zárolását – kommentálta Tusk legutóbbi beszédét Petar Petrovic lengyel publicista némi gúnnyal. A V4NA nemzetközi hírügynökség szúrta ki a jegyzetet, amely szerint

a sopoti nyilatkozatot Tusk  vélhetően ászként akarta kijátszani a kezéből, de kiderült, hogy nem több, mint hangzatos kampányígéret. Tusk a végrehajtó hatalmát akarta fitogtatni, de valójában beismerte, hogy ő és pártja a lengyel társadalom érdekei ellen dolgozik, csak azért, hogy a kormányzó konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártot legyőzze

– utalt a véleménycikk szerzője arra, hogy a közelgő parlamenti választásokig Tusk igyekszik minden brüsszeli érdeknek megágyazni, hogy egy esetleges győzelem eseten az összes uniós akaratot ráerőltethesse a lengyel lakosságra. Úgy véli, Tusk így zsarolja a lengyeleket, és választási lehetőség elé állítja őket: vagy a baloldalra szavaznak, vagy ne számítsanak uniós pénzekre.

Tusk úgy tesz, mintha nem tudná, miért nincs elegendő uniós pénz, holott az Európai Bizottság tavaly június elején eredetileg elfogadta a lengyel nemzeti gazdaságélénkítési tervet, amely egy lépés volt a gazdaságélénkítési alapból 23,9 milliárd euró támogatás és 11,5 milliárd euró hitel folyósítása felé

– fogalmazott Petrovic.

Az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti feszültségek már jó ideje tartanak, a brüsszeli elit most azt várja Donald Tusktól és a balliberális birodalomtól, hogy vegyék át a hatalmat Lengyelországban, így a Soros-terv útjában álló utolsó néhány ország egyikét maga mellé állíthatja az Európai Bizottság.

Borítókép: Donald Tusk Manfred Weber társaságában. (Fotó: Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.