Egy dollárra csökkentenék az amerikai védelmi miniszter fizetését

A republikánusok elégedetlenek az eddigi teljesítményével.

2023. 09. 28. 14:44
AUSTIN, Lloyd
Ramstein légitámaszpont, 2023. szeptember 19. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felszólal az Ukrajnát támogató országok védelmi minisztereinek találkozóján a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton 2023. szeptember 19-én. MTI/AP/Michael Probst Fotó: Michael Probst
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy dollárra – mai árfolyamon 373 forintra – csökkentenék Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter fizetését a republikánusok – adta hírül a Defense News szakportál. Joe Biden tárcavezetője jelenleg évi 221 ezer dollárt (mintegy 82,4 millió forintot) keres.

A képviselőház republikánus honatáyai azzal indokolják a radikális megvonást, hogy elégedetlenek a miniszter munkájával. Szemére vetik a kudarcos kivonulást Afganisztánból, a hadseregnek szánt vakcinák hiányát a koronavírus-járvány idején, az akadozó toborzást, a veteránok között magas öngyilkossái rátát. Rajta kívül a Pentagon más, sokszínűségért felelős munkavállalójának is egy dollárra vágnák a fizetését. 

A folyamatos segélyek az ukrajnai háborúba kétségtelenül a III. világháborúba sodornak minket!

– panaszolta ezek mellett Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselő.

A demokraták szerint egyértelműen politikai támadásról van szó, a Pentagon pedig kommentálni sem volt hajlandó a kezdeményezést.

Mint arra Defense News is emlékeztetett, a felvetés hangzatos, de aligha lesz belőle bármi, hiszen a szenátusban többsége van a demokratáknak. Ráadásul ez a kiegészítés a legkisebb probléma: a kongresszusnak szeptember 30-án éjfélig kellene megállapodnia az új költségvetési törvényjavaslatról, hogy elkerüljék a leállást, de egyelőre nincs egyetértés, a védelmi költségvetésről is élénk viták folynak. 

Lloyd Austin egyébként az Egyesült Államok első színes bőrű védelmi minisztere. 

Mint korábbi portrénkból kiderül, a tapasztalt, Irakot is megjárt egykori tábornoktól azt várták, hogy gördülékenyen levezényli majd az afganisztáni kivonulást és a koronavírus-járvány elleni védekezést, azonban mindkettőben csalódniuk kellett. Az utóbbi időben pedig Ukrjana megsegítése a fő feladata.

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter felszólal az Ukrajnát támogató országok védelmi minisztereinek találkozóján a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton 2023. szeptember 19-én. (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.