„Egyáltalán nem biztos a segítség” – 14 milliárd dollárt kér Ukrajna jövőre Washingtontól

Az ország pénzügyminisztere szerint még nem kezdődtek meg a tárgyalások az Egyesült Államokkal az összegről.

2023. 09. 11. 16:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnának jövőre 12-14 milliárd dollár amerikai pénzügyi támogatásra lesz szüksége az állami kiadások fedezésére – számolt be a Bloomberg amerikai hírügynökség. 

Még nem zajlanak a tárgyalások, sok a bizonytalanság, és egyáltalán nem garantált a segítség

− magyarázta Szerhij Marcsenko. Az ukrán pénzügyminiszter bizakodásának adott hangot, hogy még idén további 3,3 milliárd dollárt kaphatnak Washingtontól. Kijev idén már 10 milliárd dollárt kapott legfőbb szövetségesétől annak érdekében, hogy pótolni tudja a költségvetési hiányt. Az ukrán vezetés azzal számol, hogy ezek a költségek jövőre sem fognak csökkeni, ugyanis a háború továbbra sem halad abba az irányba, amelybe Kijev és a nyugati szövetségesek szeretnék.

Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, Joe Biden amerikai elnök a kongresszustól 24 milliárd dollárnyi katonai és pénzügyi támogatást kért Ukrajna megsegítésére.

Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy az amerikai törvényhozás két háza – különös tekintettel a republikánus többségű képviselőház – rábólint az újabb hatalmas összegű segélyre. – Alaposan meg fogom vizsgálni az adminisztráció kérelmét, és mérlegelni fogom, hogy az szükséges és megfelelő-e Amerika biztonságának megőrzésére, határaink biztosítására, szövetségeseink támogatására és a katasztrófa sújtotta térségek újjáépítésére – fogalmazott korábban Kevin McCarthy képviselőházi elnök. 

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter a múlt héten arról beszélt, hogy kérvényezni fogja a védelmi kiadások növelését mintegy 6,8 milliárd dollárral még idén, ugyanis az ellentámadás nagyon költségesnek bizonyul.

A nyugati támogatásokat illető bizonytalanságot jól jelzi Marcsenko reakciója az új védelmi miniszter kérésére. − Nem vagyok benne biztos, hogy minden igényt fedezni tudunk – mondta a pénzügyminiszter. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Joe Biden amerikai elnököt fogadja Kijevben 2023. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.