Egyre nő a felháborodás az amerikai vízumügy miatt

A külügyminiszter parlamenti államtitkára és a sportújságírók szövetsége is felháborodását fejezte ki az esettel kapcsolatban.

2023. 09. 14. 21:13
SZÖLLÕSI György
Budapest, 2022. december 30. Szöllõsi György, az MSÚSZ elnöke a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) és az M4 Sport Az Év Sportolója Gálájának sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban 2022. december 30-án. A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang, az úszó Milák Kristóf és a kardvívó Szilágyi Áron, a nõknél az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és az atléta Kozák Luca került a legjobb három közé a MSÚSZ 65. alkalommal kiírt Év sportolója-szavazásán. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menczer Tamás egy, a Facebook-oldalára feltett videóban válaszolt a kialakult vízumbotrányra. Mint mondta, míg globálisan és a közvetlen környezetünkben is számos problémával találkozhatunk, amelyek között van az ukrajnai háború, konfliktusok a világ számos pontján, a harmadik világháború kitörésének veszélye, a bevándorlás, energiaválság és a demográfiai kihívások is, addig 

a Budapestre küldött nagykövet megtalálta azt, hogy kitől kell félni. Ő nem más, mint a Nemzeti Sport főszerkesztője, a futballhagyományokért felelős nagykövet, Szőllősi György, ő nem utazhat az Egyesült Államokba, pedig nagyköveti minőségében utazott volna a kinti magyarok meghívására egy olyan eseményre, rendezvényre, amely a kinti magyaroknak fontos, de ő nem utazhat Amerikába.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy mindez annak ellenére történt, hogy a budapesti nagykövet rendkívül érzékeny a különböző emberi, kisebbségi jogokra. 

Érdekes, izgalmas embereknek szokott vacsorákat adni a nagykövetségen, hol az LMBTQ-közösség tagjainak, hol pedig antiszemitáknak, ahogyan a politikában mondani szokás, ő igazán szélesen megy. Azt gondolom és meggyőződésem, a tények is azt mutatják, hogy a demokratáknak soha nem volt joguk ahhoz, hogy demokráciából, emberi jogokból, például sajtószabadságból más országot kioktassanak, de a történtek után tényleg jól teszik, hogyha mélyen hallgatnak

– tette hozzá Menczer. Kiemelte, hogy az Egyesült Államokkal szemben Magyarországon továbbra is szeretettel várják az amerikai újságírókat.

Üdvözöljük őket, várjuk, beengedjük, nem félünk az újságíróktól

– zárta videóüzenetét Menczer Tamás. 

A politikus mellett a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) is közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésüket, és felháborodásukat fejezték ki a történtekkel kapcsolatban.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a Külgazdasági és Külügyminisztérium kérését visszautasítva megtagadta a diplomatavízumot Szöllősi György nagykövettől, a Nemzeti Sport főszerkesztőjétől, szövetségünk elnökétől, további nemzetközi és hazai sportújságíró- és újságíró-szervezetek tisztségviselőjétől

– írta a MSÚSZ. Hozzátették, hogy Szöllősi György a nyilvánosságban is jól követhető módon évtizedek óta képvisel Magyarország számára kiemelten fontos ügyeket a nemzetközi sportdiplomáciában, 2017 óta immár a köztársasági elnök által adományozott nagyköveti rangban. 

Pénteken a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére, a KKM delegáltjaként az észak-amerikai magyarok hagyományos futballtornáját, a 25. Árpád-kupát nyitotta volna meg. 

A nagykövetség visszautasítása különösen rossz üzenetet hordoz annak ismeretében, hogy egy újságíróként is aktív diplomata beutazását tagadta meg a sajtószabadságot mindig kiemelten kezelő Egyesült Államok nevében, ezt aggasztónak, sőt elfogadhatatlannak tarjuk és visszautasítjuk

– írták. 

Borítókép: Szöllősi György az M4 Sport az Év Sportolója gálájának sajtótájékoztatóján a Magyar Állami Operaházban. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.