Egyre többen tagadják le életkorukat

Feltűnően nagy számban érkeznek felnőtt kísérő nélkül afrikai fiatalok Olaszországba, akik a regisztráció során 16-17 évesnek vallják magukat, hivatalos igazolványok hiányában pedig az olasz hatóságok ennek megfelelően részesítik ellátásban őket. Nemcsak a migrációs nyomás jelentős megemelkedése okoz komoly problémát az olaszoknak, hanem a kiskorú migránsok eltartása is.

2023. 09. 12. 4:50
null
Nápoly, 2023. augusztus 14. Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek az Emergency olasz nem kormányzati szervezet Life Support hajóján Nápoly kikötõjébe 2023. augusztus 14-én. A hajó 76 migránst vette fedélzetére a Földközi-tengeren, a Málta elõtti nemzetközi vizeken. MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate Fotó: Cesare Abbate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint jelenleg 22 ezer kiskorú bevándorló van elhelyezve országszerte a befogadóközpontokban, az olasz hatóságok szerint azonban feltűnően sok, önmagát 17 évesnek valló fiatal érkezett idén Itáliába. A kiskorúaknak létrehozott befogadóközpontban szolgálatot végző Caritas munkatársai is megerősítették, túl sok, magát kiskorúnak valló kerül be a rendszerbe, aki valójában nem jogosult a kiskorúaknak fenntartott ellátásra.  

A belügyminisztérium adatai is azt igazolják, hogy a hivatalos dokumentumok nélkül érkezők 70 százaléka 16-17 évesnek vallja magát, amely már önmagában nagyon feltűnő. 

A nemek megoszlásának aránya is figyelemre méltó. Érdekes adat, hogy a felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúaknak fenntartott intézményekben tízből kilenc fiú és egy lány. Vélhetően a fiatalok már azzal a felkészítéssel érkeznek a dél-európai államba, hogy tagadják le életkorukat, mert így jobb ellátásában részesülnek és több ideig maradhatnak az ország területén. 

A tömegesen érkező kiskorúak ellátása egyre nagyobb kiadást jelent az olasz önkormányzatoknak, hiszen egy kiskorú napi ellátása 80-100 euró, míg egy felnőtt bevándorlóé 35 euró. 

A jelenlegi jogszabályok szerint a kiskorú bevándorlók ellátásának költsége teljes mértékben az önkormányzatokat terheli. Az olasz polgármesterek jelentős anyagi források elkülönítését kérik a kormánytól, mivel önerőből képtelenek megoldani a helyzetet.

A kormány ezért szigorításokra készül, a valódi életkor megállapítását szakértők bevonásával végeznék, bár ez még jobban megbonyolítja majd a már amúgy is igen hosszadalmas regisztrációs folyamatokat, nem beszélve arról, hogy többletkiadásokat is jelent majd a kormány számára.  Az elmúlt hónapokban az olasz hatóságok számára egyértelművé vált, hogy hivatalos dokumentumok hiányában az önálló adatbevallás alapján működő regisztráció nem működik, objektív kritériumok alapján kell megállapítani az életkort. 

Jelenleg Olaszországban az életkor ellenőrzését az egyes befogadóközpontokban szociális munkások végzik, és általában abból áll, hogy néhány alkalommal elbeszélgetnek a migránsokkal. Ha ez alapján nem tudnak meggyőződni arról, a bevándorló valóban kiskorú-e, akkor orvosi vizsgálat következhet, amit azonban a migránsoknak joguk van elutasítani, és általában élnek is ezzel. Az orvosi kormeghatározó vizsgálat során a testfelépítést, a másodlagos nemi jellegeket és a fogak állapotát is vizsgálják. Szükség esetén pedig a csukló vagy a kulcscsont röntgenezésével állapítják meg, hogy tart-e még a növekedés. A vizsgálat eredményeképpen a lehetséges legalacsonyabb életkort határozzák meg.

A baloldali pártok szerint nincs szükség szigorításra. 

Borítókép: Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek az Emergency olasz nem kormányzati szervezet Life Support hajóján Nápoly kikötőjébe 2023. augusztus 14-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.