Elhunyt Giorgio Napolitano, Olaszország első kommunista államfője

Az egykori elnök a magyarországi ’56-os felkelőket ellenforradalmárokként bélyegezte meg az Olasz Kommunista Párt álláspontját képviselve.

2023. 09. 23. 11:25
NAPOLITANO, Giorgio
Róma, 2023. szeptember 22. 2015. janár 14-én Rómában készített kép a hivatalából távozó Giorgio Napolitano olasz elnökrõl, aki 2023. szeptember 22-én, 98 éves korában elhunyt. Napolitano volt Olaszország elsõ egykori kommunista államfõje. MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi Fotó: Massimo Percossi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

98 éves korában a római Salvator Mundi kórházban pénteken elhunyt Olaszország egyik legismertebb politikai személyisége, Giorgio Napolitano, aki 2006 és 2015 között vezette köztársasági elnökként az országot. Halálának okát ez idáig nem hozták nyilvánosságra, ám az AP hírügynökség közlése szerint Napolitano már hetek óta kórházi ápolásra szorult.

Novák Katalin köztársasági elnök X (korábban Twitter) oldalán nyilvánított részvétet az elhunyt egykori elnök családjának, Sergio Mattarella olasz államfőnek, valamint az olasz népnek.

Az ANSA olasz hírügynökség kiemelte, ő volt az első olasz államfő, akit második mandátumra is megválasztottak 2013-ban.

Elnökségi ideje alatt nagy szerepet játszott a 2011-es európai államadósság-válság idején a piaci bizalom helyreállításában. A Mandiner hetilap az Index hírportálra hivatkozva kiemelte, Napolitano a magyarországi ’56-os felkelőket ellenforradalmárokként bélyegezte meg az Olasz Kommunista Párt hivatalos álláspontját képviselve. Később többször is kijelentette, hogy mindezt megbánta és emiatt kényelmetlenül érezte magát.

A torinói La Stampa napilap azt írta Napolitaniról, hogy „ő volt a legkevésbé kommunista kommunista, aki valaha is a párt tagja volt”.

Borítókép: 2015. janár 14-én Rómában készített kép a hivatalából távozó Giorgio Napolitano olasz elnökről, aki 2023. szeptember 22-én, 98 éves korában elhunyt. Napolitano volt Olaszország első egykori kommunista államfõje (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.