Elnöki babérokra törne Kamala Harris + videó

Az ázsiai politikusok egyáltalán nem örültek annak, hogy Joe Biden az alelnökét küldte az ASEAN-csúcstalálkozóra.

2023. 09. 06. 19:31
HARRIS, Kamala
Jakarta, 2023. szeptember 6. Kamala Harris amerikai alelnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) csúcstalálkozóján Jakartában 2023. szeptember 6-án. MTI/AP/Dita Alangkara Fotó: Dita Alangkara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkája részének tekinti, hogy ha Joe Biden elnök nem tudja befejezni a hivatali idejét, átveszi feladatait – erről beszélt Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke az Associated Press (AP) amerikai hírügynökségnek adott interjújában. Biden 2021 januárjában került a nyugati nagyhatalom élére elnökként, ám azóta sorra kérdőjelezik meg, hogy alkalmas-e feladatainak ellátására. Noha elsősorban mentális egészsége miatt vetődik fel a kérdés újra és újra, sokakban életkora is nagy aggodalmakat kelt, Biden ugyanis idén novemberben tölti be a 81. életévét.

Kamala Harris az interjú során elmondta, alelnökként felkészítik arra az eshetőségre, hogy át kell vennie az elnöki feladatokat.

A politikus érdekes módon éppen az indonéziai Jakartában nyilatkozott a hírügynökségnek, ahol kedden kezdetét vette a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozója. Kamala Harris ugyanis az amerikai elnököt helyettesíti a találkozón, mialatt Biden munkalátogatáson vesz részt Indiában és Vietnámban. A Foreign Policy amerikai hírportál arra hívta fel a figyelmet cikkében, hogy Washington a Kína elleni harcra helyezi a hangsúlyt a térségben, így az ázsiai politikusok nem veszik jó néven az amerikai elnök távollétét. Volt, aki egyenesen csalódottságának adott hangot, mások pedig azt mondták, stratégiai okokból sem szabadott volna kihagynia a csúcstalálkozót. „Diplomáciai szempontból Biden távolléte megalázó lesz Joko Widodo indonéz elnök mint házigazda számára” – fogalmazott cikkében a The Jakarta Post angol nyelvű indonéz napilap.

A lap szerint Biden távolmaradása azt is jelzi, Indonézia már nem prioritás az Egyesült Államok számára.

Az amerikai alelnök nem aggódik, hogy bármi történne Bidennel, noha az interjúban kiemelte, az eskütételt követően mindig benne lesz a pakliban, hogy átveszi az elnöki feladatokat. Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke, elődei közül nyolcan hivatali idejük során vesztették életüket, közülük négy elnököt meggyilkoltak – hívta fel a figyelmet a New York Post amerikai bulvárlap. Az Egyesült Államokban jövőre ismét elnökválasztást tartanak, melyen a tervek szerint Biden is indul: ha a demokrata politikus győzelmet arat, 86 évesen távozna második elnöki ciklusából.

Kamala Harris egyébként nem túl népszerű az amerikaiak körében – erre mutatnak rá a felmérések.

A RealClearPolitics amerikai közvélemény-kutató vállalat a legutóbbi gyűjtésében arra az eredményre jutott, hogy a válaszadók csupán 40,7 százaléka helyesli az alelnök munkáját, szemben Biden 41,7 százalékával. A közösségi oldalakon pedig egyre gyakrabban gúnyolódnak a felhasználók az alelnökön: hol a már-már hisztérikus nevetése a téma, máskor pedig a nyilatkozatai során vétett hibákat emelik ki – hívta fel a figyelmet korábban a V4NA Hírügynökség.

A hírügynökség példaként említett olyan eseteket, amikor Kamala Harris nevetgélve nyilatkozott az ukrajnai háború kapcsán orosz vezetők felelősségre vonásáról vagy amikor ódákat zengett az elektromos iskolabuszokról – noha arról már nem osztott meg információkat, miért is tetszenek neki annyira azok a járművek.

Borítókép: Kamala Harris amerikai alelnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége csúcstalálkozóján Jakartában 2023. szeptember 6-án (Fotó: MTI/AP/Dita Alangkara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.