időjárás 17°C Helga 2023. október 3.
logo

Hallani se akar a migránsok felső határáról a német belügyminiszter + videó

Odrobina Kristóf
2023.09.18. 20:45 2023.09.18. 21:08
Hallani se akar a migránsok felső határáról a német belügyminiszter + videó

Nancy Faeser német belügyminiszter ismét megvédte migrációs politikáját. Hangsúlyozta a migránsok csempészete elleni intézkedések fontosságát, de elutasította a felső határra vonatkozó javaslatokat. A tartományok és az önkormányzatok úgy látják, hogy a szövetségi kormány magukra hagyja őket a menekültek növekvő számával. Eközben újabb migránslázadás tört ki az országban.

Nem csitulnak a kedélyek Németországban, a nyugat-európai nagyhatalom roskadozik a migrációs nyomás alatt. A szociáldemokrata-zöld-liberális szövetségi kormánykoalíció azonban nem hajlandó tudomásul venni és fordulatot hozni a politikájában. Nancy Faeser szociáldemokrata belügyminiszter elutasította Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök javaslatát, miszerint meg kell határozni egy felső határát annak, hogy hány bevándorló érkezhet Németországba.

Faeser meggyőződése az, hogy a probléma nem a migránsok brutális száma, hanem az embercsempészet, ezért csak ezt a területet kívánja kezelni. A felső határról hallani sem akar a baloldal Németországban – derül ki a német közmédiának adott interjúból.

Friedrich Merz, a kereszténydemokraták vezetője szintén a migrációs politika jelentős szigorítása mellett foglalt állást, de Faeser ezt is rendszeresen lesöpri az asztalról.

Egy másik javaslatot is elutasított a tárcavezető, mégpedig azt, hogy a német–lengyel határon újra vezessenek be szigorú határellenőrzést. A javaslat eredete az, hogy még májusban a szövetségi és a tartományi kormányok megállapodtak abban, hogy a helyzet függvényében más, szomszédos országokkal közös német határokon is bevezetik a Bajorország és Ausztria közöttihez hasonló, helyhez kötött ellenőrzéseket. 

A belügyminiszter ehelyett egy másik intézkedésben látja a megoldást: több országot nyilvánítana úgynevezett biztonságos származási országgá, ahová ki lehetne toloncolni a migránsokat. Grúza és Moldova pedig tökéletes alanyok lennének Faeser miniszter meglátása szerint. 

Eközben Németországban évek óta nem látott mértékben szaporodott el az erőszak, legutóbb a napokban egy eritreai fesztiválon tört ki véres zavargás. A mogadishui rezsim ellenzői megpróbálták megrohamozni az eritreai kormány támogatói által szervezett németországi gyűlést. A rendőrök nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, ami csak olaj volt a tűzre, és a zavargások végére mindenki mindenkit megtámadott. Huszonhét rendőr megsérült, köztük hét olyan rendőr, aki sérülés miatt nem tudta folytatni szolgálatát – közölte a stuttgarti rendőrség.

A stuttgarti zavargások után az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt a letartóztatott randalírozók kitoloncolását követelte. 

Az ilyen erőszakos bűncselekményekre az egyetlen helyes válasz csak az erőszakos migránsok kitoloncolása lehet

– írta a közösségi oldalán a párt vezetője. Alice Weidel hozzátette, hogy ehelyett a tartományi kormány vezetése alatt mind a 228 letartóztatottat előbb-utóbb visszaengedik a társadalomba.

A rendőrszakszervezet (GdP) most a hasonló rendezvények betiltását követelte. 

Az eritreai egyesületek szövetségének újabb rendezvénye végezte tömeges erőszakos zavargásként. Nem szabad megengedni, hogy ilyen eseményekre még egyszer ilyen módon kerüljön sor

– mondta a GdP vezetője, Jochen Kopelke a sajtónak. Megjegyezte, hogy több mint 200 embert tartóztattak le, de szinte mindannyian újra szabadok. Szerinte meg kell akadályozni, hogy további bűncselekményeket kövessenek el ezek az emberek, például regisztrációs kötelezettséggel, beutazási tilalommal és őrizetbe vétellel.

Eközben az eritreai egyesületek szövetsége – amely állítólag közel áll a rezsimhez – bejelentette, hogy a következő hétvégén újabb tüntetést tart Stuttgartban. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter képmutatóan bár elítélte a történteket, vasárnapi közleményében hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy Németország külföldi konfliktusok terepévé váljon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.