Így köszöntötték Mongóliában Ferenc pápát + videó

Mintegy hétezer kilométert utazott, hogy találkozzon a világ legkisebb katolikus közösségével.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Nemzet2023. 09. 01. 7:07
FERENC pápa; DZSINGISZ KÁN
Ulánbátor, 2023. szeptember 1. Ferenc pápa érkezik az ulánbátori Dzsingisz kán nemzetközi repülõtérre 2023. szeptember elsején. Ferenc pápa az elsõ katolikus egyházfõ, aki látogatást tesz Mongóliában. Az ország hárommilliós lakosságának a túlnyomó többsége a buddhizmust és sámánizmust követi. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa repülőgépe megérkezett Ulánbátorba. Az egyházfőt egy díszes, kék-piros tradicionális ruhába öltözött nő fogadta, aki kaskot, azaz szárított joghurtot adott a pápának. Majd mongol gárdisták sora előtt elvonulva hagyta el a repteret. 

A szokásoknak megfelelően Ferenc pápa üdvözölte az összes országot, amelyen átrepült Mongóliába, beleértve Kínát is, amellyel a Vatikánnak feszült viszonya van. 

Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő közlése szerint Ferenc pápa üdvözletét küldte, és jókívánságait fejezte ki a kínai elnöknek és népének. Arról biztosította a kínai elnököt, hogy „imáiba foglalta nemzete jólétét”. A pápa üzenetét a szóvivő „szívélyesnek és jóakaratúnak” minősítette.

Vang Ven-pin hozzáfűzte, hogy Kína és a Vatikán az elmúlt években fenntartotta a kapcsolatot. „Kína kész továbbra is együttműködni a másik féllel a konstruktív párbeszéd folytatásában, a megértés fokozásában, a kölcsönös bizalom kiépítésében, és kész előrelépni a kapcsolatok javításának folyamatában” – mondta.

Ferenc pápa az első katolikus egyházfő, aki ellátogat Mongóliába, hogy a világ legkisebb katolikus közösségét felkeresse. A 86 éves egyházfő csajnem hétezer kilométert utazott, hogy találkozhasson az 1300 fős közösséggel. 

A több napra tervezet program szerint szombaton politikai vezetőkkel, diplomatákkal és a papsággal találkozik, míg vasárnap az ökumenikus vallásközi párbeszéd részeként az ázsiai buddhizmus képviselőivel és más vallási vezetőkkel tárgyal, köztük az ulánbátori ortodox templom plébánosával. Hétfőn pedig a helyi karitász munkatársaival találkozik és egy szentmisét mutat be, amelyre mintegy 2500 embert várnak, a helyieken kívül még a környező országokból is többekre számítanak.

Borítókép: Ferenc pápa érkezik az ulánbátori Dzsingisz kán nemzetközi repülőtérre 2023. szeptember elsején (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.