Ismeretlenek rendőrökre lőttek Koszovóban, közülük egy meghalt

A hatóságok arra lettek figyelmesek, két, rendszámtábla nélküli teherautó zárta el a forgalmat.

Forrás: MTI2023. 09. 24. 10:45
null
Zvecan, 2023. május 29. Rohamrendõrök õrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A rendõrök azért vonultak ki, hogy megakadályozzák a helyzet romlását, miután a rendõrség és a helyi szerbek összecsaptak egymással. A szerbek tiltakozása 26-án kezdõdött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségû polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni õket az önkormányzati épületekbe. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy koszovói albán rendőr meghalt, egy pedig megsérült, amikor eddig ismeretlen tettesek koszovói rendőrökre támadtak az éjszaka folyamán – közölte a pristinai belügyminisztérium vasárnap. A tájékoztatás szerint a rendőrök az éjszaka folyamán észrevették, hogy két, rendszámtábla nélküli teherautó elzárta a forgalmat a koszovói Mitrovica északi részét a délivel összekötő hídon. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, valahonnan rájuk lőttek, a tűzharcban pedig két rendőr megsebesült, egyikük belehalt sérüléseibe.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Vjosa Osmani koszovói elnök szerb bűnbandákat gyanúsít a lövöldözéssel.

A koszovói kormányfő tájékoztatása szerint a tűzharc még mindig folyik, a lövészek komoly fegyverzettel rendelkeznek, és maszkot viselnek.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatali posztjukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderő, a KFOR katonáira támadtak. Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

Borítókép: Rrohamrendőrök őrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecsánban 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.