időjárás -1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Kiverte a biztosítékot a náci kollaboráns megtapsolása

Magyar Nemzet
2023.09.25. 16:28 2023.10.01. 11:56
Kiverte a biztosítékot a náci kollaboráns megtapsolása

Bocsánatkérést várok.

Ezt írta az X közösségi oldalon Witold Dzielski, Lengyelország kanadai nagykövete miután a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst. Witold Dzielski hozzátette: soha nem fogadják el, hogy egy ilyen gazembert tisztára mossanak.

Mint arról a Magyar Nemzet már korábban is beszámolt Jaroszlav Hunka a második világháborúban a náci katonai egységben szolgált, és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában. 

Jaroszlav Hunkát, a 98 éves ukrajnai bevándorlót Anthony Rota, a kanadai alsóház elnöke úgy mutatta be, mint 

a második világháború ukrán–kanadai háborús veteránját, aki Ukrajna függetlenségéért harcolt az oroszok ellen.

A kanadai vezető hősként mutatta be a férfit, figyelmen kívül hagyva azt a szörnyű tényt, hogy Hunka az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályában szolgált, egy náci katonai egységben, amelynek a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei jól dokumentáltak. Anthony Rota, a kanadai parlament alsóházának elnöke vasárnap bocsánatot kért, amiért a parlamentben megdicsérte Jaroszlav Hunkát. Egyébként ukránok ezrei harcoltak a német oldalon a háború alatt, de további milliók szolgáltak a szovjet Vörös Hadseregben is.

A BBC brit hírügynökség közben azt közölte, hogy egy kanadai zsidó csoport az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy mély aggodalommal tölti el, hogy a náci hadosztály egyik volt katonáját ünnepelték, aki részt vett a zsidók elleni népirtásában. Azt írták, ennek soha többé nem szabad megtörténnie. Az eseményekkel kapcsolatban Anthony Rota úgy nyilatkozott, hogy 

senki, beleértve a parlamenti képviselőtársakat és az ukrán delegációt, nem volt tisztában szándékommal vagy megjegyzésemmel, mielőtt azokat átadtam volna. Ez a kezdeményezés teljes mértékben az enyém volt.

Eközben Pierre Poilievre, a kanadai ellenzéki konzervatív párt vezetője az X-en tett bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Trudeau miniszterelnök is felelős az esetért, és bocsánatot kellene kérnie.

A liberális párt élén álló Trudeau hivatala azonban azt mondta, hogy Hunka meghívására vonatkozó döntést egyedül az alsóház elnökének hivatala hozta meg, és a bocsánatkérés szerintük helyes lépés volt – írja a The Guardian brit lap. 

A szerb Politika napilap is foglalkozott a náci ukrán kanadai köszöntésével. A cikkükben arról számolnak be, hogy Oleg Sztepanov kanadai orosz nagykövet ebből az alkalomból azt mondta, hogy Moszkva magyarázatot követel Ottawától, amiért Zelenszkij látogatása során meghívott és elismerésben részesített egy náci kollaboránst a kanadai parlamentben. Kiemelte, hogy a nagykövetség megteszi a megfelelő hivatalos lépéseket.

Borítókép: Jaroszlav Hunka náci kollaboránst tapsolták meg a kanadai parlamentben, a teremben volt az ukrán elnök és a kanadai kormányfő is (Forrás: X/Witold Dzielski)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.