időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Külügyi szóvivő: Kijev döntése nem hoz lényegi változást az OTP ügyében

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.30. 14:12 2023.09.30. 14:35
Külügyi szóvivő: Kijev döntése nem hoz lényegi változást az OTP ügyében

Lényegi változás nem történt azzal, hogy az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) ideiglenesen felfüggesztette az OTP nemzetközi háborús szponzori státusát

– közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő szombaton az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a magyar álláspont világos: amíg az OTP-t nem veszik le a listáról, addig Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében. A NAZK Magyarország kérésére jelentette be az ideiglenes felfüggesztést és közölte: cserébe elvárják Magyarországtól, hogy támogassa az európai kékekeret ötszázmillió eurós részletének átutalását.

Az OTP azért került fel a háború nemzetközi szponzorainak listájára, mert a NAZK szerint oroszországi leányvállalata eredménye utáni adójával az agresszort támogatja, a megszállt területeken folytat tevékenységet, illetve kedvezményes hiteleket biztosít katonáknak. 

Ezeket a vádakat az OTP azonnal tételesen megcáfolta, nem beszélve arról, hogy számos más külföldi bank – az OTP-nél sokkal nagyobb piaci súllyal – szabadon tevékenykedhetett. Mint azt ifj. Lomnici Zoltán is elmagyarázta, a listának különösebb jogi vagy üzleti következménye egyébként nem volt. 

A „feketelistára” került vállalatokat jegyző honlapon – öt másik görög hajózási céggel együtt – az OTP Bank „átmenetileg felfüggesztett” státusba került. A listán valóban az látszik, hogy az OTP Bank még rajta van, de felfüggesztett állapotban, amíg az Európai Bizottság részvételével további konzultációra kerül sor, a vállalat leírását pedig olvashatatlanná tették.

Borítókép: Illusztráció. Az OTP bank standja a Brainbaron (Forrás: Facebook) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.