Már be is jelentkeztek az alelnöki posztért Trump mellé

Kristi Noem megfontolná a dolgot, szerinte az egykori elnöknek 2024-ben éppen olyan alelnökre lenne szüksége, mint ő.

Forrás: Newsmax, New York Post2023. 09. 08. 21:26
Donald Trump korábbi repbulikánus elnök (b) és Kristi Noem dél-dakotai republikánus kormányzó (j). (Forrás: Gunther Eagleman / Twitter)
Donald Trump korábbi repbulikánus elnök (b) és Kristi Noem dél-dakotai republikánus kormányzó (j). (Forrás: Gunther Eagleman / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Abszolút, egy szempillantás alatt megfontolnám” – fogalmazott Kristi Noem dél-dakotai republikánus kormányzó csütörtökön a Newsmax amerikai hírcsatornának, amikor arról kérdezték, hogy mit csinálna, ha Donald Trump korábbi republikánus elnök, a 2024-es republikánus elnökjelöltségért induló és legesélyesebb aspiráns felkérni őt alelnökének.

A politikus hozzátette, hogy korai még ilyenről beszélni, noha Trump egyértelműen vezet a republikánusok versenyében, és nem is látszik, hogy ez megfordulna. A RealClearPolitics által végzett országos közvélemény-kutatások legfrissebb átlagos eredménye szerint Trump közel negyven százalékponttal vezet a republikánus előválasztási versenyben. 

Mint elmondta: 

Bárki, akit ilyen nehéz időkben felkérnek a feladatra, megfontolná, különösen azt a részét, hogy mit tehetne az országért, de ha hiszel magadban, és tudod, hogy változást érhetsz el, akkor bele kell vágni.

Az 51 éves Noem – a CNN amerikai hírtelevízió szerint – várhatóan pénteken egy dél-dakotai nagygyűlésen támogatja majd Trump 2024-es elnökjelöltségét. Mindez a New York Post szerint fokozza azon találgatásokat, hogy Trump esetleg őt választja majd alelnökének, ha megkapja a 2024-es republikánus elnökjelöltséget.

A minap azonban, amikor a Hugh Hewitt Showban Trumpot arról kérdezték, hogy miért nem jelöli ki már most az alelnökét, aki akkor is kampányolhat majd mellette, amikor neki az ellene felhozott büntetőügyekben a bíróságon kell lennie, az egykori elnök elutasította az ötletet. Szerinte ugyanis az alelnök sosem választhatta meg az elnökét, ez nem így működik.

A Newsmaxon Noem ugyanakkor lényegében maga mellett kampányolt, amikor olyan alelnököt írt le Trumpnak, aki éppen megfelel azoknak a kritériumoknak (vállalkozó szemlélet, feleség, édesanya), amellyekkel ő is rendelkezik.

A 2022-es választások során Trump egyébként támogatta Noem újraválasztását, ám a kormányzó a megválasztását követően úgy fogalmazott: nem Trump adja a republikánusok legnagyobb esélyét a 2024-es győzelemre.

A megjegyzését azután fogalmazta meg, hogy a félidős választások során Trump jelöltjei a várakozásokhoz képest alulszerepeltek.

Mindazonáltal a CNN szerint Noem továbbra is jó kapcsolatot ápol Trumppal, akinek érdemes lehet majd egy olyan női alelnököt választania, aki garantáltan meg tud nyerni neki egy államot, a nők és a kisebbségi csoportok szavazatait, aki támogatja szakpolitikai elképzeléseinek jelentős részét, aki közismert, megnyerő, és képes végrehajtani azokat a feladatokat, amelyeket elnökként neki szánna.

Trump a Hugh Hewitt Showban is kiemelte Noemet, aki szerinte Dél-Dakotában jobb intézkedéseket hozott a koronavírus ellen, mint Ron DeSantis floridai kormányzó, republikánus kihívója.

Borítókép: Donald Trump korábbi republikánus elnök (b) és Kristi Noem dél-dakotai republikánus kormányzó (Forrás: Twitter/Gunther Eagleman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.