Donald Trump: Fasiszták és kommunisták irányítják Amerikát

Donald Trump Meghan Markle-lel is hajlandó vitázni, hiszen számos dologban nem értenek egyet – mondta egy interjúban.

2023. 09. 08. 17:55
TRUMP, Donald
Greensboro, 2023. június 11. Donald Trump korábbi amerikai elnök beszédet mond a Republikánus Párt gyûlésén az Észak-Karolina állambeli Greensboróban 2023. június 10-én. MTI/AP/Chuck Burton Fotó: Chuck Burton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha összehozod, persze, szívesen vitáznék Meghan Markle-lel, egyébként is számos dologban nem értünk egyet” – jelentette ki Donald Trump korábbi republikánus elnök a minap sugárzott Hugh Hewitt Show-ban. A kérdés úgy merült fel, hogy Harry Herceg és felesége többször kritizálta az egykori elnököt, és a hírek szerint nem kedvelik őt.

A műsorban Trumpot az ellene felhozott vádakról – hallgatási pénz fizetése kampánypénzből, a capitoliumi rendbontásra való felbujtás, titkosított iratok helytelen kezelése, a 2020-as választások Georgia államban született eredményeinek megdöntésére irányuló összeesküvés – is kérdezte a műsorvezető. Ezek kapcsán a politikus leszögezte, hogy feltétlenül tanúskodni kíván az ellene felhozott szövetségi kormányzati perben.

Alig várom, hogy tanúskodhassak, a tárgyaláson tanúskodni fogok

– szögezte le, de azt már nem árulta el, hogy mit mondana, csak annyit, hogy a jog az ő oldalán áll.

A politikus floridai otthonában talált titkosított iratok kapcsán fontos tudni: az elnöki feljegyzési törvény (Presidential Records Act) szerint a hivatali időt követően az ilyen iratokat a nemzeti levéltárban (National Archives) kell megőrizni. Ám Trump azzal érvvel, hogy elnökként jogában állt az iratok minősített voltának a megszüntetése és azok jogszerű tárolása az otthonában. Szerinte továbbá furcsa, hogy amíg ellene itt tart az ügy, Joe Biden elnök esetében, akinél ugyancsak találtak minősített iratokat, és neki akkor nem állt jogában azok mentesítése, még mindig csak a vizsgálódás zajlik.

Majd azt is elmondta, hogy könyvet tervez írni a demokraták ügyeiről és korrupciójáról, amely a The Art of the Deal címet viselné.

Trump az ellene felhozott eljárásokat továbbra is hamisnak tartja, szerinte azok a választásokba való beavatkozások, és ráadásul el sem érték a céljukat, mert csak növelték a támogatottságát, hiszen az amerikaiak átlátnak a hazugságon. Az ellene felhozott ügyekben nem számít igazságos tárgyalásra, ám harcolni fog.

Arra a kérdésre, hogy nem kívánja-e megnevezni alelnökét, aki kampányolhat érte, amíg ő esetenként a bírósági ügyeit intézi, az egykori elnök elutasítóan felelt. Szerinte ugyanis az alelnök sosem választhatta meg az elnökét, ez nem így működik.

Trump szerint Joe Biden amerikai elnök szellemileg és fizikailag is olyan rossz állapotban van, hogy valójában nem is ő vezeti már az országot, hanem a körülötte lévő okos fasiszták és kommunisták.

Bár szerinte ők is rosszul teszik, mert az ország rossz irányba tart.

Trump azt mondta, hogy bármely demokrata kihívójával hajlandó vitázni – a republikánusokkal kevesebb értelmét látja, hiszen jelentősen vezet a közvélemény-kutatásokban –, legyen az Biden, Kamala Harris alelnök, Gavin Newsom kaliforniai kormányzó vagy bárki más, mondván: bárkit le tud győzni. Majd emlékeztette a hallgatóságot, hogy elnöksége idején fellendítették az amerikai gazdaságot, megerősítették a határvédelmet és a katonaságot, legyőzték az Iszlám Államot (ISIS), és párbeszédet folytattak Észak-Koreával, Oroszországgal és Kínával is. A politikus arra is emlékeztetett, hogy jelenleg olyan helyzetbe kerültek, hogy Észak-Korea fegyverrel segítheti Oroszországot a háborúban. 

A republikánus politikus aláhúzta, hogy ha ő lenne az elnök, ez nem történne meg, ahogy szerinte az ukrajnai háború sem történt volna meg az elnöksége alatt. 

Ha a választásokat nem manipulálták volna, ha én lennék az elnök, akkor most azok az emberek mind élnének, akik a háborúban meghaltak

– jelentette ki.

Trump azon vádakat, hogy az afganisztáni kivonulás hibái valójában hozzá vezethetők vissza, elutasította. Mint fogalmazott, ő nem így tervezte meg a kivonulást, nem így vonta volna ki a katonákat, nem hagyott volna ott több millió dollár értékű felszerelést, és azt sem hagyta volna, hogy más hatalmak elfoglalják a hátrahagyott területet – utalt Kínára.

Hozzátette: – Megmondom, hogy ki nem hiszi, hogy Trump hibája volt, annak a 13 katonának a családja, akik meghaltak az evakuálás során, azért, mert a demokraták azt sem tudták, hogy mit csinálnak.

Az interjúban Trumpot a Super Bowlról, a koronavírus-járványról, az X-re (korábban Twitterre) történő esetleges visszatéréséről és a földönkívüliekről is kérdezték. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy tájékoztatták őt a földönkívüliekről, sőt a légierőben szolgálókkal is beszélt, akik látták őket.

Hiszek bennük, mindig is nyitott szemlélettel álltam a dolgokhoz

– mondta.

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök beszédet mond a Republikánus Párt gyűlésén az Észak-Karolina állambeli Greensboróban 2023. június 10-én (Fotó: MTI/AP/Chuck Burton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.