Íme Donald Trump, avagy a P01135809-es számú rab + videó

Először készült nyilvántartási fotó a republikánus politikusról, aki közösségi oldalán „a választásokba történő beavatkozás” szöveggel osztotta meg a képet.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, The Hill, The Washington Times2023. 08. 25. 6:23
Az amerikai történelem folyamán először készült mug shot (bűnügyi fotó) jelenlegi, vagy korábbi elnökről. Donald Trump egykori republikánus elnökről Georgia államban készült kép 2023.08.24-én. (Forrás: Donald Trump Jr. / Twitter)
Az amerikai történelem folyamán először készült mug shot (bűnügyi fotó) jelenlegi, vagy korábbi elnökről. Donald Trump egykori republikánus elnökről Georgia államban készült kép 2023.08.24-én. (Forrás: Donald Trump Jr. / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump korábbi amerikai elnök helyi idő szerint csütörtök délután adta fel magát Georgia államban, ahol azzal gyanúsítják, hogy a déli államban a 2020-as választások során az eredmények megdöntésére irányuló összeesküvést tervezett 18 bűntársával együtt.

Noha Trump összesen 91 bűntetőjogi váddal néz szembe, a georgiai ügyben készült róla először nyilvántartási fotó (mug shot), amellyel egyben ő az első ilyen volt amerikai elnök a történelem folyamán. A korábbi három vádemelése során az egykori elnökről közismertsége miatt nem készült rendőrségi fotó, azonban a Fulton megyei seriff-hivatal ragaszkodott ahhoz – és ebben meg is egyezett Trump csapatával –, hogy a szokásos eljárást követik majd.

Trump a képet az X (korábban Twitter) mikroblogon is megosztotta, ahol ugyan már hónapok óta feloldották a vele szemben 2021 januárja óta bevezetett tiltást, a közel 87 millió követővel rendelkező politikus eddig a saját, Truth Social közösségi oldalát használta – a mug shot képet is először ide posztolta. 

A képet a republikánus politikus „a választásokba történő beavatkozás” és „soha ne add meg magad” kijelentésekkel tette közzé.

Egy, a BBC, brit közszolgálati csatornának nyilatkozó fotóművész azt mondta, hogy a képek „borzalmasak” és először azt hitte, hogy valami vicc képről van szó, ugyanis nem a megszokott háttérrel és formában, „egyszerűen rossz minőségben” készült el a kép.

Ahogy arról már lapunk is beszámolt korábban, az atlantai börtönből való távozásának óvadéka kétszázezer dollár volt. Trump ennek kifizetését követően távozott az intézményből, majd „az igazságszolgáltatás paródiájának” nevezte az ügyet.

Amint arra a The Washington Times is felhívta a figyelmet, az egykori elnök személyes adatai is bekerültek a Fulton megyei rendőrségi rendszerbe. 

Az adatok szerint a politikus „szőke vagy eperszínű" hajú, kék szemű, 190 centiméter magas és 98 kiló. A rendszerbe a rabszámát P01135809-ként vezették be.

Trump szerint az ellene felhozott valamennyi büntetőügy (hallgatási pénz fizetése kampánypénzből, a capitoliumi rendbontásra való felbujtás és titkosított iratok helytelen kezelése) politikai indíttatású, mivel ő vezeti a republikánus előválasztási versenyt, hogy a jövő évi elnökválasztáson kihívja a demokrata Joe Biden elnököt.

„Ma a Georgia állambeli Fulton megye hírhedten erőszakos börtönében letartóztattak annak ellenére, hogy NEM követtem el semmilyen bűncselekményt” – áll Trump adománygyűjtő felhívásban.

A BBC brit közszolgálati csatorna arra is felhívta a figyelmet, hogy a fultoni börtön előtt több szimpatizánsa is támogatásáról biztosította a politikust.

Trumpnak nem kellett bűnösségéről vallania, ugyanis a hivatalos vádemelésre a jövő hónapban kerül sor. A korábbi elnök mintegy húsz percet „töltött” a börtönben, majd visszaindult a reptérre, ahol újságíróknak nyilatkozott:

Ez egy nagyon szomorú nap Amerikában. Egy olyan nap, aminek nem kellett volna megtörténnie. Jogodban áll, hogy megkérdőjelezz egy választást, mások is tettek ilyet előttem, mint például Hillary Clinton. Szerintem ez egy manipulált, ellopott választás volt, és semmi rosszat nem tettem

– húzta alá.

Hozzátette: „Ez az ügy, mint a többi is a választásokba történő beavatkozás. Korábban nem volt ilyen, most úgy tűnik ez az új kampánystratégia.”

Amint arra a BBC is emlékeztetett, a georgiai ügyészség egy telefonbeszélgetésre alapozva indította meg az eljárást Trump ellen, amikor a politikus az állam választási tisztviselőjét kérte arra 2020-ban − a vádak szerint „nyomást helyezve rá” −, hogy „találjon” 11 780 szavazatot. A republikánus politikus a telefonbeszélgetést korábban egy „nagyszerű beszélgetésnek” nevezte.

Borítókép: Az amerikai történelem folyamán először készült mug shot (bűnügyi fotó) jelenlegi vagy korábbi elnökről. Donald Trump egykori republikánus elnökről Georgia államban készült kép 2023. augusztus 24-én (Forrás: Donald Trump Jr./Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.