Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség

Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség , amelyhez a fegyverek és haditechnikai eszközök globális gyártói is csatlakozhatnak – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor megnyitotta Kijevben a védelmi ipar első fórumát.

Forrás: MTI2023. 09. 30. 13:53
Illusztráció. Német Leopard 2-es típusú harckocsi. (Forrás: Wolf / Twitter)
Illusztráció. Német Leopard 2-es típusú harckocsi. (Forrás: Wolf / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán államfő kijelentette, hogy „a védelmi iparágak első nemzetközi fórumán létrehoztuk a védelmi iparágak szövetségét. Alapító nyilatkozatához a világ minden tájáról csatlakozhatnak a fegyver- és haditechnikai eszközök gyártói”.

A fórum résztvevőinek küldött elnöki üdvözlet szövegét a Telegram üzenetküldő csatornán tették közzé szombaton. Az elnök szerint a nyilatkozatot 13 vállalat írta alá.

Zelenszkij szólt arról, hogy a fórumon több mint harminc ország és 252 katonai vállalat képviselteti magát (a Politico hírportál tudósítása 26 országot és 165 céget említ), amelyek „a fegyverek, védelmi rendszerek és megoldások teljes skáláját” gyártják. Dmitro Kuleba a hét elején egy közösségimédia-posztban üdvözölte a fórumot.

Mint arról beszámoltunk, több európai szövetséges, köztük Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is arra törekszik, hogy fegyveradományok helyett inkább a védelmi cégeikkel kötött szerződések és a helyben megvalósuló gyártás felé tereljék az ukránokat, a héten több francia cég is megállapodott az ukrán illetékesekkel. A brit BAE Systems egy hónappal ezelőtt egyezett meg Ukrajnával.

Borítókép: Illusztráció. Német Leopard 2-es típusú harckocsi (Forrás: Twitter/Wolf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.