Megint perrel fenyegetik az ukránok az őket eltartó EU-t + videó

Folytatódik a csetepaté és az üzengetés Lengyelország és Ukrajna között.

2023. 09. 12. 21:16
KACZYNSKI, Jaroslaw; MORAWIECKI, Mateusz; SZYDLO, Beata
Varsó, 2023. augusztus 18. Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (b) a PiS varsói székházában tartott sajtóértekezletén 2023. augusztus 18-án. Lengyelországban az október 15-i parlamenti választások napján népszavazást is tartanak. A referendum kérdései az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, a fehérorosz határon emelt acélkerítésrõl és a menedékkérõkkel kapcsolatos uniós javaslatról szólnak. Jobbról Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ, középen Beata Szydlo volt lengyel miniszterelnök. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka Fotó: Radek Pietruszka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódik a csetepaté és az üzengetés Lengyelország és Ukrajna között. Ezúttal az ukrán miniszterelnök jelentette ki, hogy készek bíróság elég vinni az Európai Uniót, ha Brüsszel nem hosszabbítja meg a pénteken lejáró uniós embargót az ukrán gabonafélék behozatalára.

Nem áll szándékunkban kárt okozni a lengyel gazdáknak. Nagyra értékeljük a lengyel nép és a lengyel családok támogatását! De amennyiben a választások előtt a politikai populizmus érdekében megsértik a kereskedelmi jogot, Ukrajna kénytelen lesz a Kereskedelmi Világszervezet választott bíróságához fordulni, hogy kártérítést kapjon a normák megsértése miatt

– szögezte le a közösségi oldalán Denisz Smihal ukrán kormányfő. Azért a lengyelekkel példálózott, mert a lengyel kormány vezeti azt a blokkot az uniós tagállamok között, akik nem hajlandók megnyitni a határaikat az ukrán gabonafélék előtt a pénteki határidő után sem.

Az ukrán vezetés minden bizonnyal arra reagált, hogy a lengyel kormány kedden egy ultimátumot küldött az Európai Bizottságnak: vagy elfogadja a lengyel követeléseket, vagy a lengyel kormány saját hatáskörben fogja lezárni a határait az ukrán cikkek előtt.

Lengyelország szeptember 15. után is fenntartja az ukrán gabonaimport teljes tilalmát. Ez az embargó továbbra is fennmarad. Nem fogjuk hagyni, hogy az ukrán gabona destabilizálja a lengyel vidéket 

– fogalmazott a lengyel miniszterelnök, miután bejelentette a kormány döntését.

Hangsúlyozta, hogy a lengyel gazdák, a lengyel vidék, és a lengyel fogyasztók millióinak érdekei mindig az első helyen állnak a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt számára. Mint mondta:

Amikor Putyin Oroszországa bestiálisan megtámadta Ukrajnát, mi úgy viselkedtünk, ahogyan kellett. Mindannyian megfeleltünk a helyzetnek. Átmentünk a szolidaritás próbáján. A lengyel családok a városokban, falvakban és községekben megnyitották szívüket és otthonaik ajtaját, hogy befogadják az orosz terror elől menekülő nőket és gyermekeket.

Morawiecki szerint elfogadhatatlan, hogy a teljes lengyel piacot megingassa az Ukrajnából származó áruk ellenőrizetlen importja. Az Európai Parlamentben is téma volt a gabonabehozatal tilalma.

Az Európai Bizottságnak kötelessége szolidaritást mutatni a tagállamokkal. Főleg azokat, amelyek az ukrajnai orosz invázió terhét viselik

– szögezte le Beata Szydlo volt lengyel kormányfő, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője. Hozzátette, van egy üzenet a kollégáknak, különösen a lengyel ellenzékieknek. „Akik választási kampányt indítanak itt, az EP-ben: csináljátok meg! Ha Tusk azt mondja, hogy mindent meg tud csinálni, akkor rajta! Miért nincs ma itt az önök biztosa, az önök elnöke? Hölgyeim és uraim, ma nincs fontosabb kérdés, mint a lengyel gazdák érdekei”. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.