Megszavazta saját belső szabályainak módosítását az Európai Parlament

A képviselők elfogadták a lobbizásnak minősülő tevékenységek szigorúbb tilalmát.

Forrás: MTI2023. 09. 13. 17:47
VON DER LEYEN, Ursula
Strasbourg, 2023. szeptember 13. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetérõl tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án. MTI/EPA/Julien Warnand Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) plenáris ülése szerdán megszavazta a testület saját belső szabályainak módosítását, az új rendelkezések november elsejétől lépnek majd hatályba. A képviselők elfogadták a lobbizásnak minősülő tevékenységek szigorúbb tilalmát, a képviselők azon kötelezettségét, hogy minden parlamenti jelentéshez csatolni kell a külső szereplőktől kapott ötletekkel és javaslatokkal kapcsolatos nyilatkozatokat, valamint a magatartási kódex megsértésének szigorúbb büntetését.

A testület plénuma emellett azt is megszavazta, hogy a munkatalálkozók közzétételére irányuló kötelezettség a parlament minden képviselőjére vonatkozzon, ne csak a hivatalos tisztséget betöltőkre, továbbá a harmadik országok képviselőivel való találkozókra is kiterjedjen. Az új szabályok azt is előírják, hogy a képviselők számára tilos az olyan korábbi delegáltakkal való kapcsolattartás, akik az előző hat hónapban hagyták el az Európai Parlamentet.

A szabályzatmódosító intézkedések kibővítik a összeférhetetlenség meghatározását: a javadalmazott tevékenységek bejelentésére, ajándékok, kedvezmények elfogadására szigorúbb szabályok fognak vonatkozni, illetve a képviselőknek minden hivatali időszak elején és végén vagyonnyilatkozatot kell tenniük.

A Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a korrupció teljes és azonnali felszámolása helyett etikai köntösbe bújtatott látszatjavaslatokkal akarja kezelni a helyzetet.

A szerdai szavazás eredménye is azt bizonyítja, hogy az EP baloldali többségének nem érdeke megállítani a brüsszeli korrupciót. Mi, a Fidesz és a KDNP képviselői azt mondjuk: a brüsszeli korrupció azonnali felszámolására van szükség. Ez a jövő évi európai parlamenti választások tétje

– hangsúlyozták a fideszes képviselők. A Fidesz EP-delegációja szerint, a korrupt baloldali uniós parlamenti képviselők esetében nem helytelenül kitöltött táblázatok okozták a problémát, hanem hogy harmadik országokból érkező összegekért árulták politikai befolyásukat, tehát bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja merült fel parlamenti tevékenységük során.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről tartja meg évenkénti beszédét az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2023. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.