Minden téren vezet Donald Trump Joe Biden előtt

Egy nemrég kiadott felmérés szerint az amerikaiak ötven százaléka szavazna a volt elnökre.

2023. 09. 18. 6:37
TRUMP, Donald
Atlanta, 2023. augusztus 25. Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik, mielõtt elutazik a Hartsfield-Jackson Atlantai Nemzetközi Repülõtérrõl 2023. augusztus 24-én. Trump elõzõleg feladta magát az atlantai börtönben, és bûnügyi nyilvántartásba vették, majd óvadék ellenében távozhatott. A volt elnök és 18 munkatársa ellen egy georgiai kerületi ügyész büntetõeljárást indított a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet vádjával. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CBS News/YouGov vasárnap közzétett közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett amerikaiak ötven százaléka Donald Trumpra szavazna 2024-ben, míg 49 százalékuk adná le a voksát Joe Bidenre. A választók mindössze egy százaléka bizonytalan egy ilyen elnökválasztás esetén.

A korábbi elnök 15 százalékponttal vezet a független szavazók körében, 57 százalékkal szemben Biden 42 százalékával. A spanyol ajkú szavazók körében azonban Biden elnök, hat százalékpontos előnnyel vezet.

A mintában szereplő, közel 2700 regisztrált választópolgár közül mindössze 34 százalék gondolja úgy, hogy Biden újraválasztása esetén befejezné második ciklusát, míg 44 százalékuk úgy véli, hogy nem lenne képes végigvinni a második négyéves elnökségét. Ezzel szemben a legtöbb szavazó azt jósolja, hogy Trump befejezné a második ciklust.

A regisztrált választópolgárokat arról is megkérdezték, hogy Trumpot és Bident fizikailag és mentálisan elég egészségesnek tartják-e ahhoz, hogy elnökként dolgozzanak. A válaszadó mindössze 28 százaléka gondolja úgy, hogy Biden elég fitt lenne az újabb mandátumhoz, a többség szerint azonban Trumppal nem lennének nagyobb egészségügyi problémák.

A Harvard-Harris pénteken közzétett felmérése szerint Donald Trump volt elnök még nagyobb előnnyel vezet Biden előtt.

E felmérés szerint 44 százalék támogatja Trumpot, míg 40 százalék Bident, további 15 százalék pedig még bizonytalan. A függetlenek és a harmadik párti szavazók körében 40 százalékkal vezet Trump, Biden jelenleg 35 százalékon áll.

 

Borítókép: Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök nyilatkozik, mielőtt elutazik a Hartsfield–Jackson atlantai nemzetközi repülőtérről (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.