Rasszizmus Kanadában: a fehér gyakornokokat foglalkoztatók kevesebb támogatást kapnak

Feleannyiért tudnak felvenni egy fehér gyakornokot a cégek, mint egy kisebbséghez tartozót.

2023. 09. 30. 5:51
Forrás: Forrás: unsplash.com/steph washi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai építőipari kis- és középvállalatoknak írtak ki egy tízmillió dolláros támogatási pályázatot. A projektet Ottawa finanszírozta és gyakorlatilag ösztönzi a vállalkozásokat, hogy elsőéves diákokat vegyenek fel, akik után támogatást is kapnak. Ezenfelül pedig még négymillió dollárt fordítanak arra a pályázatból, hogy a már alkalmazásban lévők fizetéseit rendezzék a vállalatok.

A tavaly szeptemberi indulása óta a programba már 1329 tanulót regisztráltak, és több mint hétszáz munkáltatónak jutott a fizetésére is. Az építőipari szövetség a Brit Columbiában valaha folytatott legnagyobb építőipari szakmai gyakorlati kampánynak nevezte a finanszírozást, ami a kanadai tanulószerződéses képzés stratégiájának része is.

A munkaadók minden egyes regisztrált tanuló után ötezer dollárt kapnak, ám ha a gyakornokuk valamilyen alulprezentált csoport tagja, akkor még ötezer dollár üti a markukat. Azaz, ha egy cég egy fehér férfit foglalkoztat, feleannyit kap csak, mintha egy kisebbséghez tartozóval töltené fel a gyakornoki helyét.

Az eddigi adatok alapján az építőiparban dolgozó nők aránya 4,5 százalék volt, mindeközben a projektben 51 százalék vallotta magát valamilyen csoporthoz tartozónak. Ez azt jelenti, hogy a most jelentkezők többsége nőként, fogyatékkal élő személyként, bennszülöttként, fajilag sújtott kanadaiként vagy az LMBTQ-közösség tagjaként azonosítja magát.

Randy Boissonnault foglalkoztatási miniszter elmondta, hogy szükség van az építőiparban mindenkire, függetlenül attól, hogy minek vallja magát.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Unsplash.com/Steph Washi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.