Rémálommá váltak a mindennapok a munkácsi magyar iskolában

Egy hónapja tart a rémálom, nem csak a tanároknak, az egész iskola minden napja ekörül forog – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola egyik tanára annak kapcsán, hogy az új tanév már az ukránosítás légkörében zajlik. A tanári kar folyamatosan küzd az újonnan kinevezett ukrán iskolavezetéssel, akik a kárpátaljai magyar intézmény halálos ítéletét hivatottak végrehajtani, mégpedig a magyarellenes városvezetés utasítására.

2023. 09. 29. 4:50
Kárpátalja Ungvár Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végigzongoráznák az ukránosítás forgatókönyvét

Ők nem a maguk urai, a városvezetés utasításait hajtják végre, egyszerűen végig akarják zongorázni azt a forgatókönyvet, amit kapnak – mondta el lapunknak Popovics Pál, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola informatika tanára a magyar oktatási intézmény új vezetőiről. Ahogyan lapunk is megírta, a kárpátaljai iskola élére a tanév kezdetén ukrán igazgatót és igazgatóhelyetteseket neveztek ki – miközben a peres ügy még javában zajlik az iskola előző, magyar vezetőjének a váratlan leváltásáról.

Lényegében azt mondták el, amit nem szerettünk volna hallani, hogy nekik az iskolánk ukránosítása a tervük, hiszen ez itt Ukrajna, és az államnyelven kell beszélni, az ukrán törvényeket kell betartani

 – ismertette Popovics Pál az új vezetés nem titkolt célját. A pedagógus elmondása szerint a terveknél az ukrán oktatási törvényre hivatkoznak, amely szerint nincsenek nemzetiségi iskolák, minden iskola ukrán, és jövőre is már minden tantárgyat, legalábbis a tantárgyak zömét ukránul kell tanítani.

Az ukrán parlament 2017-ben hozta meg a törvénytervezetet, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását. A javaslat szerint a diákoknak ötödik osztályban a tantárgyak húsz százalékát, majd fokozatosan minden évfolyamon ezt az arányt növelve tizedik osztályban már a tantárgyak nyolcvan százalékát ukránul kell tanulniuk. A tervezet erről szóló 7. cikkelye eredetileg már 2023-ban lépett volna hatályba, ám 

a nyelvhasználat körüli vita hatására annyi változtatást jóváhagyott Kijev, hogy egy évvel, 2024. szeptember elsejéig elhalasztják az ukrán nyelvre történő átállást. 

Popovics Pál ugyanakkor hozzátette, az ukrán iskolavezetés ezt úgy interpretálta, hogy mivel jövő szeptembertől már teljesen ukránul tanítanának, a folyamatos átmenetet ebben az évben kell megvalósítani a munkácsi intézményben.

Munkács
Az ukránosítással küzdő Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola. Fotó: Mirkó István

 

Még van pár fék a halálos ítélettel szemben

– Mi szeptember elsejével egy mindenki számára megfelelő órarenddel elkezdtük a tanévet, és egy hét múlva bejelentették, hogy az nem jó, csináltak egy újat, amiből „véletlenül” kihagyták az összes magyar történelem órát – ismertette az iskola tanára. Beszámolójából kiderült, hogy miután elmagyarázták, ezzel az órarenddel nem tudnak tanítani, a vezetők kénytelen voltak visszakozni – ám aztán előálltak egy új órarenddel, ami megint nem volt jó, és ez a huzavona már a negyedik hete tart. – A meccsek folyamatosak, semmilyen összhang nincs, őket iderendelték az iskola halálos ítéletét végrehajtani – közölte Popovics Pál.

Egy hónapja tart a rémálom, nemcsak a tanároknak, az egész iskola minden napja ekörül forog, erről beszél a szünetekben a tantestület, de a szülők és a diákok is érzik ezt

– válaszolta arra a kérdésünkre, hogyan érintik a változások a mindennapjaikat. Arról is beszélt, hogy a tanítás terén egyelőre minden maradt a régiben, hiszen nincs törvényes eszköz ebben a tanévben a változások bevezetésére. Még van pár fék a rendszerben – tette hozzá –, amit az iskola tanári kara tud alkalmazni, az éves terv megváltoztatásához például kell a tantestület jóváhagyása is, egyéb ügyekhez pedig a szakszervezetnek az ellenjegyzése.

 

Lezárulhat a hidegháború a peres üggyel?

Popovics Pál megjegyezte továbbá, az új vezetés tudja, hogy a sorsuk attól függ, lesz-e valamilyen valami változás a munkácsi városházán. A kárpátaljai település vezetése magyarellenes akcióiról híres, tavaly októberben a polgármester, Andrij Baloga, illetve nagy befolyású édesapja, a parlamenti képviselő Viktor Baloga eltávolították az összmagyar jelképnek számító turulszobrot a munkácsi várból. Idén januárban pedig a munkácsi kistérséghez tartozó, zömében magyarok lakta településen, Fornoson és Dercenben eltávolíttatták a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat és a magyar feliratokat.

Az informatikatanárt az elbocsátott igazgatójuk peres eljárásának alakulásáról is kérdeztük, Schink István érintettsége miatt ugyanis nem ad nyilatkozatokat.

Az iskola korábbi vezetőjét tizenhét év után, valós indok nélkül menesztették pozíciójából idén tavasszal, majd a felháborodást követően és a bíróság ítéletének megfelelően visszahelyezték – ám három hétre rá ismét leváltották. Schink István két elbocsátását két külön eljárásban tárgyalják, az első leváltásával kapcsolatos pert első- és másodfokon is megnyerte, a második elbocsátásának ügye ugyanakkor csak később kerül a bíróság elé. – Reméljük, hogy egy hónap múlva csak sorra kerül, mert minden nap egy hidegháború az iskolában – jelentette ki Popovics Pál.

Borítókép: Magyar nyelvű oktatás Kárpátalján (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.