A bíróság kimondta, jogtalanul menesztették a magyar iskola igazgatóját Kárpátalján

Azonban Schink Istvánt nem kerül vissza a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola élére, mert elbocsátását a bíróság nem érvénytelenítette.

Forrás: KISZó, Facebook2023. 09. 20. 18:01
Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc középiskola igazgatója 2016-ban. (Forrás: facebook.com/MunkacsiRakoczisuli)
Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc középiskola igazgatója 2016-ban. (Forrás: facebook.com/MunkacsiRakoczisuli)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Munkácsi Városi-Járási Bíróság másodfokon is kimondta, hogy jogtalanul menesztették Schink Istvánt, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját – hívta fel a figyelmet a tanintézmény közösségi oldalán tett bejegyzésére a Kárpáti Igaz Szó (KISZó) magyar nyelvű kárpátaljai hírportál.

Az iskola hozzátette: „Sajnos ezzel sem helyezték vissza, mivel a második elbocsátását ez a bírósági döntés nem érvénytelenítette. Az egy másik per része lesz. De kitartunk!”

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, a kárpátaljai magyar iskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt tizenhét év után, valós indok nélkül menesztették pozíciójából idén tavasszal, egymás után két alkalommal is. A volt igazgató a bíróságon támadta meg a döntést, amelyet első fokon meg is nyert, kimondták: jogtalan volt a menesztés. Ez után Schinket visszahelyezték az iskola élére, ám májusban újra leváltották és ismét pereskedést kezdődött.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenleg is zajló munkaügyi pert figyelmen kívül hagyva neveztek ki új, ukrán igazgatót az iskola élére, aki már „új célokat” is kijelölt az intézmény számára. Az eredeti tervek szerint ugyanis az új vezetés az iskola ukránosítását tűzte ki célul, és így a magyart idegen nyelvként oktatták volna szeptembertől, és a tantárgyak egy részét is ukránul tanították volna. A tiltakozások miatt végül ezen terveket elhalasztották.

A helyiek korábban „nyilvánvaló támadásnak és provokációnak” írták le az ügyet a munkácsi magyar közösséggel szemben.

Kijev „támadásai” kapcsán a magyar közösségeket illetően nemrégiben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott:

Amíg a magyar kisebbség sorsa nincs garanciálisan rendezve, addig szó sem lehet Ukrajna semmilyen EU- vagy NATO-csatlakozásról.

 

Borítókép: Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc középiskola igazgatója 2016-ban (Forrás: Facebook.com/MunkacsiRakoczisuli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.