Elemér 2024. február 28.
logo

A bíróság kimondta, jogtalanul menesztették a magyar iskola igazgatóját Kárpátalján

Magyar Nemzet
Forrás: KISZó, Facebook
2023.09.20. 18:01
A bíróság kimondta, jogtalanul menesztették a magyar iskola igazgatóját Kárpátalján

A Munkácsi Városi-Járási Bíróság másodfokon is kimondta, hogy jogtalanul menesztették Schink Istvánt, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját – hívta fel a figyelmet a tanintézmény közösségi oldalán tett bejegyzésére a Kárpáti Igaz Szó (KISZó) magyar nyelvű kárpátaljai hírportál.

Az iskola hozzátette: „Sajnos ezzel sem helyezték vissza, mivel a második elbocsátását ez a bírósági döntés nem érvénytelenítette. Az egy másik per része lesz. De kitartunk!”

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, a kárpátaljai magyar iskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt tizenhét év után, valós indok nélkül menesztették pozíciójából idén tavasszal, egymás után két alkalommal is. A volt igazgató a bíróságon támadta meg a döntést, amelyet első fokon meg is nyert, kimondták: jogtalan volt a menesztés. Ez után Schinket visszahelyezték az iskola élére, ám májusban újra leváltották és ismét pereskedést kezdődött.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenleg is zajló munkaügyi pert figyelmen kívül hagyva neveztek ki új, ukrán igazgatót az iskola élére, aki már „új célokat” is kijelölt az intézmény számára. Az eredeti tervek szerint ugyanis az új vezetés az iskola ukránosítását tűzte ki célul, és így a magyart idegen nyelvként oktatták volna szeptembertől, és a tantárgyak egy részét is ukránul tanították volna. A tiltakozások miatt végül ezen terveket elhalasztották.

A helyiek korábban „nyilvánvaló támadásnak és provokációnak” írták le az ügyet a munkácsi magyar közösséggel szemben.

Kijev „támadásai” kapcsán a magyar közösségeket illetően nemrégiben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott:

Amíg a magyar kisebbség sorsa nincs garanciálisan rendezve, addig szó sem lehet Ukrajna semmilyen EU- vagy NATO-csatlakozásról.

 

Borítókép: Schink István, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc középiskola igazgatója 2016-ban (Forrás: Facebook.com/MunkacsiRakoczisuli)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.