„Ukránosítást” terveznek a munkácsi magyar iskolában

Schink Istvánt tizenhét év után, valós indok nélkül menesztették, az új igazgató pedig a magyart idegen nyelvként oktatná.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook, Mandiner2023. 08. 31. 10:53
null
20210907 Kárpátalja Ukrajna Munkács Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szakszervezeti gyűlésünkön a kinevezett igazgató és helyettese jelezte, rövid távú céljuk az iskola ukránosítása, a magyar idegen nyelvként oktatása, már most szeptembertől ukrán első osztály indítása, a tantárgyak egy részének ukránul oktatása” – írta Facebook-bejegyzésében a kárpátaljai Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, a kárpátaljai magyar iskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt tizenhét év után, valós indok nélkül menesztették pozíciójából idén tavasszal, egymás után két alkalommal is. Schink István leváltásával kapcsolatban bírósági ügy zajlik, ezt első fokon meg is nyerte a volt igazgató, akit ezután visszahelyeztek az iskola élére. Utána azonban újra leváltották, így az ügy másodfokon folytatódott, szeptemberben lesz a tárgyalása, akkor hozhatnak döntést.

Tehát egy jelenleg is zajló munkaügyi pert figyelmen kívül hagyva neveztek ki új igazgatót, aki már „új célokat” is kijelölt az intézmény számára. A helyiek korábban „nyilvánvaló támadásnak és provokációnak” írták le az ügyet a munkácsi magyar közösséggel szemben.

Mint ahogy arra a Mandiner is rámutat:

a kárpátaljai magyar kisebbség üldözése nem lassult.

A bejegyzés tanulsága szerint a tantestület határozott tiltakozását és egységes kiállását látva visszakozott a kinevezett igazgató és helyettese, így „most még nem indul új, ukrán tannyelvű osztály és a tanítás nyelve is még marad a magyar”, majd hozzáteszik:

de látjuk, hogy a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban.

„Kitartunk!” – zárták a bejegyzést.

Az eset azért is érdekes, mert Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Novák Katalin köztársasági elnökkel folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak Ukrajnában is.

Borítókép: Ukrajna, Kárpátalja, a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola 2021. szeptember 7-én (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.