időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

Szijjártó Péter: Súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban

Magyar Nemzet
2023.09.14. 15:02 2023.09.14. 15:09
Szijjártó Péter: Súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban

Szijjártó Péter levelet küldött Tobias Billström svéd külügyminiszternek, miután napvilágot látott, hogy milyen videóval hergelik Magyarország ellen a svéd diákokat a közoktatásban. 

Több találkozót kezdeményezett a svéd politikus magyar kollégájával a közelmúltban annak érdekében, hogy megvitassák Svédország NATO-csatlakozása magyar Országgyűlés általi ratifikációjának kérdését – hívja fel rá a figyelmet Szijjártó Péter, aki a svéd külügyminiszternek írt levelét a közösségi oldalán is közzétette.

Ezeket az alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamit a magyarok ahhoz való érettségét, hogy a saját országuk jövőjéről döntsenek

 − írta Szijjártó Péter.

„Mint már mondottam, országgyűlési képviselőink demokratikus versenyen szerezték mandátumukat. Szorgalmasan dolgoztak az életszínvonal javításán választókerületeikben, valódi választásokon vettek részt és valódi emberek szavazatait szerezték meg. Sokan közülük négyszer, ötször, sőt hatszor is teljesítették mindezt. Ha azt hallják, hogy az önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik” − emelte ki a magyar politikus. 

„Most pedig, tisztelt miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon” – fogalmazott Szijjártó Péter kiemelve:

Biztos vagyok benne, hogy érti a két jelenség közötti ellentmondást: önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát. 

Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és cseppet sem segíti az ön folyamatos követelésének teljesítését. 

Azt remélem, hogy ezt végre komolyan figyelembe veszik

 − zárta levelét a külügyminiszter. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 2019 óta használnak a svéd közoktatásban egy videó-összeállítást, amely kapcsán társadalomtudományi órán beszélnek Magyarországról is a fiataloknak. Az „EU és a demokrácia” témáját körbejáró, 10 perc 40 másodperces film Gulyás Márton aktivistával indul, aki úgy kezdi, hogy Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt. Utána olyanok hangoznak el a narrátortól, mint hogy a kormány korlátozza a sajtó- és a szólásszabadságot, sőt rendeletben szünteti meg a gender szakokat – amit kommentálva egy korábbi svéd EP-képviselő rámutat, hogy betelt a pohár, Orbán Viktor átlépett minden határt. Egyetlenegyszer szólaltatnak meg a kormányból is valakit: Orbán Viktor európai parlamenti felszólalásából vágtak be pár mondatot.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.