időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Szorosabbra vonná a kapcsolatokat Kínával Kim Dzsong Un

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.24. 07:44 2023.09.24. 08:00
Szorosabbra vonná a kapcsolatokat Kínával Kim Dzsong Un

Az észak-koreai-kínai együttműködés mélyítését szorgalmazta Kim Dzsong Un észak-koreai vezető Hszi Csin-ping kínai elnöknek írt levelében – tudatta vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség. Kim Dzsong Un a héten küldött üdvözletben reményét fejezte ki, hogy a Phenjan és Peking közötti kapcsolatok „az új idők szellemében”, a két ország népének akaratával összhangban erősödnek majd.

A levél válasz volt Hszi az Észak-Korea megalapításának 75. évfordulójának alkalmából elmondott gratulációjára, melyben a kínai államfő  „a stratégiai kommunikáció és a munkaszintű együttműködés megerősítése” mellett állt ki.

Észak-Korea szeptember 9-én ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját, az ünnepségekre az ázsiai országba látogatott többek között Liu Kuo-csung kínai első miniszterelnök-helyettes is. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén levelet küldött Kimnek, amelyben közölte, hogy a két ország bővíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat a Koreai-félsziget és a térség biztonságának és stabilitásának biztosítása érdekében.

Borítókép: Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető (balra) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnököt Phenjanban 2019. június 21-én (Fotó: MTI/EPA/KCNA)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.