Táblagép helyett vissza a tankönyvekhez

A svéd oktatási miniszter szerint a tankönyvek fontos szerepet töltenek be a tanításban.

2023. 09. 10. 18:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország visszatérhet a hagyományos tankönyvekhez és a kézíráshoz – ez az ország válasza a politikusok és a szakértők azon aggodalmára, hogy a digitális megközelítés az alapképességek megromlásához vezetett. Svédországban egyébként már az óvodások is táblagépet használnak. 

A skandináv ország új oktatási minisztere, Lotta Edholm az egyik legnagyobb kritikusa a technológia teljes felkarolásának és annak, hogy csakis modern eszközökkel tanuljanak a gyerekek. 

A svéd gyerekeknek több tankönyvre van szükségük, a fizikailag is létező könyvek fontosak a tanuláshoz

 – mondta még márciusban a tárcavezető.

A miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy a kormány meg akarja változtatni a svéd Nemzeti Oktatási Ügynökség döntését, amely kötelezővé tette a digitális eszközök használatát az óvodákban – írja a Szabad Európa Rádió. A tárcavezető még egy lépéssel tovább menne: felszámolná a hat éven aluli gyermekek digitális oktatását – közölte a minisztérium az AP hírügynökséggel.

A cikk szerint habár a svéd tanulók olvasási képességét tekintve az európai átlag felett vannak, a nemzetközi felmérések szerint a negyedik osztályosok teljesítménye romlott 2016 és 2021 között.

Szakértők szerint ennek több oka is lehet. Ezek között fellelhetők a koronavírus-járvány következményei vagy a svédet nem anyanyelvükként beszélő bevándorló diákok növekvő száma is, de a túlzott képernyőhasználat az órákon is a fiatalok lemaradását okozhatja. 

Egyértelmű tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a digitális eszközök rontják, nem pedig javítják a tanulási képességeket. Ez áll a svéd Karolinska Intézet múlt havi közleményében, amely a digitalizáció oktatásban történő bevezetéséről és az ország ilyen irányú stratégiájáról szól. 

Úgy gondoljuk, hogy a hangsúlyt a nyomtatott tankönyveken és az oktatói készségeken keresztül történő ismeretszerzésre kell visszahelyezni, és nem elsősorban a szabadon hozzáférhető digitális forrásokon keresztül kell arra szert tenni, amelyek pontosságát még nem igazolták kellőképpen

 – mondták az intézetből.

Az olvasási készségek hanyatlásának leküzdésére a svéd hatóságok mintegy 685 millió koronás, azaz mintegy 60 millió eurós befektetést jelentettek be, hogy idén könyveket vásároljanak az iskoláknak. További 500 millió koronát fektetnek be 2024-ben és 2025-ben, hogy felgyorsítsák a tankönyvek iskolákba való visszajutását.

Borítókép: Könyvtár (Forrás: Pixabay, ElasticComputeFarm)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.