Új földgázvezetéket épít Oroszország Kínába Mongólián keresztül

A vezeték nyomvonalának kijelölése a végső fázisban van, a kivitelezési munkálatok pedig jövőre kezdődhetnek meg.

Forrás: MTI2023. 09. 06. 16:58
PUTYIN, Vlagyimir
Kubinka, 2023. augusztus 14. Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechniai Fórum megnyitóünnepségén a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 14-én. A haditechnikai bemutatót augusztus 14. és augusztus 20. között rendezik az orosz védelmi minisztérium kubinkai légibázisán és az alabinói gyakorlóterén. MTI/AP/Kreml pool/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mongólián keresztül épül meg az Oroszországból Kínába vezető Szibéria Ereje 2 gázvezeték – nyilatkozta szerdán Alekszandr Novak orosz energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettes az Energy Review lapnak. A tájékoztatás szerint a vezeték nyomvonalának kijelölése a végső fázisban van, a kivitelezési munkálatok pedig jövőre kezdődhetnek meg.

A vezeték Szibériából Atcsinszk, Krasznojarszk és Irkutszk városok érintésével a Bajkál-tótól délre, a mongol határon fekvő Nauszkiig vezet majd. Jelenleg vizsgálják a csővezeték keleti, Csita város irányába vezető ágának megépítését is.

Az új vezeték éves szállítási kapacitása ötvenmilliárd köbméter lenne. Vlagyimir Putyin orosz államfő és kínai kollégája, Hszi Csin-ping júliusban állapodott meg a gázvezeték lefektetéséről. A kivitelezés pontos menetrendje még nem ismert.

A Szibéria Ereje gázvezeték 2019 óta szállít orosz gázt Kínába a Jakutföld déli részén elterülő csajandai gázmezőről a kínai határig. A Szibéria Ereje vezetéken érkező gázt a határtól 850 kilométeres vezeték továbbítja Sanghajba. A szállítást 2025-re tervezik évi 38 milliárd köbméterre növelni. A Gazprom és kínai partnere, a CNPC harminc évre kötött szállítási szerződést.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet a Hadsereg 2023 nemzetközi haditechniai fórum megnyitóünnepségén, a Moszkvához közeli Kubinkában 2023. augusztus 14-én (Fotó: MTI/AP/Kreml/Mihail Klimentyev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.