Itt a bizonyíték – ukránok robbantották fel a gázvezetéket

Az oknyomozók szerint Kijev célja az lehetett, hogy megfossza Moszkvát a földgázbevételeitől, és ne is tudja zsarolni Berlint az energiahordozóval.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner, Der Spiegel2023. 08. 28. 21:58
null
SWEDEN-DENMARK-RUSSIA-ENERGY-GAS-LEAK Fotó: HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden nyom Kijevre mutat” címmel jelentetett meg cikket a német Der Spiegel lap és ZDF televízió, amelyben a tavaly felrobbantott Északi Áramlat gázvezeték részleteit tárták fel. „2022. szeptember 26-án három lyukat ütöttek az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékre. Ez egy katasztrofális támadás volt az energiaellátás ellen, egy egyedülálló szabotázscselekmény, egy támadás Németország ellen” – fogalmaz a cikk.

A több mint 25 újságíró által végzett hat hónapos nyomozás során kiderült, hogy az Andromeda nevű 75 lóerős, robotpilóta nélküli hajóról telepíthették a bombákat az Északi Áramlat gázvezetékre – hívta fel a figyelmet a cikkre a Mandiner.

A hajót a német szövetségi rendőrség fedezte fel januárban az észak-német Dranske városában. Mikor átkutatták, a fedélközben olyan robbanóanyagot találtak (octogen), amivel a gázvezetéket felrobbantották – becslések szerint 8-12 kilogramm robbanóanyaggal.

Az újságírók egy füles segítségével bukkantak az Androméda nyomára.

A cikkben szereplő információk hírszerző ügynökségektől, nyomozóktól, magas rangú tisztviselőktől és politikusoktól származnak, olyan emberektől, akik így vagy úgy, de közvetlen kapcsolatban állnak a gyanúsítottakkal.

„Ez Németország második világháborút követő legfontosabb nyomozása, a lehetséges politikai következmények miatt” – idézett a Der Spiegel egy magas rangú biztonsági tisztviselőt.

Az ügy azért kényes, mert ha Moszkva robbantotta volna fel a vezetéket – noha annak működésével pénzre tett volna szert – és kiderül, akkor a NATO 5. cikkelyének (kollektív védelem) életbe lépését is kockáztatta volna. Ha Ukrajna robbantotta fel a vezetéket és kiderül, az véget vethetett volna Németország ukrajnai támogatásának, míg ha Washington keze van a dologban, akkor az a 75 éves transzatlanti partnerségnek árthatott volna – fejtegeti a cikk. Mint hozzáteszik, a támadás arra is rámutat, hogy milyen könnyen kárt lehet tenni egy kritikus infrastruktúrában, amely a védelempolitikai célok átrajzolását igényli.

Amint arra a Mandiner is rámutat, noha még keringenek olyan elméletek, hogy az oroszok állhatnak a robbantás mögött, a holland katonai hírszerző ügynökség már 2022 júniusában figyelmeztette a német hírszerzést, hogy valami készül az Északi Áramlat ellen.

Az akkori tervek szerint – elvileg:

hat ukrán kommandós katonának kellett volna hamis személyazonossággal hajót bérelni, majd egy speciális felszereléssel lemerülni a Balti-tenger fenekére, és felrobbantani a csöveket.

A portál szerint mindez összecseng azzal, hogy a német oknyomozók szerint is egy hat főből álló csoport követte el a támadást, akik hamis útlevéllel bérelték ki a hajót. Az információk szerint az emberek Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak dolgoztak, és Volodimir Zelenszkij elnököt nem tájékoztatták a tervről.

A cikk azt a kérdést is felteszi, hogy a négy vezetékből miért hagytak egyet érintetlenül – amelyen akár ma is érkezhetne orosz gáz Németországba. Mint kifejtik, a búvárok a sötét vízben összezavarodhattak, így véletlenül ugyanazon a vezetéken hajtottak végre két robbantást.

Az oknyomozók Kijev indítékának pedig azt jelölték meg, hogy a vezetékek nélkül megfosztották Moszkvát az Ukrajna elleni háború finanszírozásának egyik fontos bevételi forrásától, és „felszabadították” Berlint az orosz elnök zsarolási eszközétől.

Ugyanakkor még mindig nem lehet kimondani, hogy ezt Ukrajna államilag irányította – mondta egy német szövetségi ügyész. „A nyomozás folyamatban van, nagy része még mindig titkos.”

Borítókép: A felrobbantott Északi Áramlat gázvezetékből szökik ki az energiahordozó. A Németországot és Oroszországot összekötő csővezetéket 2022. 09. 26-án robbantották fel. (Fotó: SWEDISH COAST GUARD / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.