Újabb állam médiáját kebelezte be Soros-birodalom?

Soros alapítványa pénzt adott a huszonhárom lapot felvásárló szervezetnek, de a szóvívő szerint az ügyletet nem ebből finanszírozták.

2023. 09. 21. 18:36
SOROS, György
Berlin, 2017. június 8. Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Mûvészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (MTI/EPA/Clemens Bilan) Fotó: CLEMENS BILAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokban található Maine államban számos heti- és napilapot megvásárolt a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF). Persze csak közvetve.

Sajtóinformációk szerint Soros és Hansjorg Wyss orvostechnikai eszközökkel foglalkozó milliárdos központi szerepet játszott a vásárlásban, ugyanis milliókat adtak a National Trust for Local News szervezetnek.

A 23 lapról szóló ügyletet még júliusban jelentették be, akkor azt állították, hogy a National Trust for Local News a mainei Újságíró-alapítvánnyal partnerségben megvásárolta mind az öt maine-i napilapot, köztük a Portland Press Heraldot és a Sun Journalt, valamint további 17 hetilapot.

Az OSF szóvivője később elmondta, hogy a Soros-szervezet a National Trust egyik pénzügyi támogatója, de tagadta, hogy az alapítvány a tőkét kifejezetten a vásárláshoz adták volna. A szóvivő a Bangor Daily Newsnak azt mondta, hogy

eddigi támogatásaink nem tartalmaznak konkrét projektekre vonatkozó célmegjelöléseket. 2019 óta támogatjuk a National Trust for Local Newst, sok más alapítvánnyal együtt, amelyek értékelik a régóta működő és közösségi gyökerű szerkesztőségek hozzájárulását.

A lapok, amelyek immár a Maine Trust for Local News nevű csoporthoz tartoznak, jelenleg nem sorolják fel támogatóikat, de a csoport vezérigazgatója, Lisa DeSisto elmondta, hogy van tervük és hivatalos protokolljuk is az adományok nyilvánosságra hozatalára.

A Portland Press Herald szerint a National Trust azt tervezi, hogy a vásárlás támogatóiról nyilvánosságra hoz néhány információt, amikor szeptemberben megalakul a helyi testület.

A National Trust további támogatói közé tartozik a Google News Initiative és a Gates Family Foundation is.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.