időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Újabb állam médiáját kebelezte be Soros-birodalom?

Gábor Márton
2023.09.21. 18:36 2023.09.21. 18:40
Újabb állam médiáját kebelezte be Soros-birodalom?

Az Egyesült Államokban található Maine államban számos heti- és napilapot megvásárolt a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF). Persze csak közvetve.

Sajtóinformációk szerint Soros és Hansjorg Wyss orvostechnikai eszközökkel foglalkozó milliárdos központi szerepet játszott a vásárlásban, ugyanis milliókat adtak a National Trust for Local News szervezetnek.

A 23 lapról szóló ügyletet még júliusban jelentették be, akkor azt állították, hogy a National Trust for Local News a mainei Újságíró-alapítvánnyal partnerségben megvásárolta mind az öt maine-i napilapot, köztük a Portland Press Heraldot és a Sun Journalt, valamint további 17 hetilapot.

Az OSF szóvivője később elmondta, hogy a Soros-szervezet a National Trust egyik pénzügyi támogatója, de tagadta, hogy az alapítvány a tőkét kifejezetten a vásárláshoz adták volna. A szóvivő a Bangor Daily Newsnak azt mondta, hogy

eddigi támogatásaink nem tartalmaznak konkrét projektekre vonatkozó célmegjelöléseket. 2019 óta támogatjuk a National Trust for Local Newst, sok más alapítvánnyal együtt, amelyek értékelik a régóta működő és közösségi gyökerű szerkesztőségek hozzájárulását.

A lapok, amelyek immár a Maine Trust for Local News nevű csoporthoz tartoznak, jelenleg nem sorolják fel támogatóikat, de a csoport vezérigazgatója, Lisa DeSisto elmondta, hogy van tervük és hivatalos protokolljuk is az adományok nyilvánosságra hozatalára.

A Portland Press Herald szerint a National Trust azt tervezi, hogy a vásárlás támogatóiról nyilvánosságra hoz néhány információt, amikor szeptemberben megalakul a helyi testület.

A National Trust további támogatói közé tartozik a Google News Initiative és a Gates Family Foundation is.

Borítókép: Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az Európai Roma Művészeti és Kulturális Intézet megalapításának alkalmából rendezett berlini ünnepségen 2017. június 8-án. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.