A Burger King is Oroszországban van még

Hiába a nagy nyugati nyomás, a gyorsétteremlánc egyelőre továbbra is üzemel Oroszországban.

Forrás: BBC2023. 10. 03. 17:29
Daily life in Moscow
Daily life in Moscow MOSCOW, RUSSIA - MARCH 28 : Chinese tourists tour Moscow's Red Square as the State Historical Museum is seen in the background in Moscow, Russia on March 28, 2019. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Europress/AFP/Sefa Karacan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Burger King ugyanúgy nyitva tart Oroszországban, mint eddig. A Restaurant Brands Internationl (RBI), ami az oroszországi gyorséttermek 15 százalékát birtokolja, az üggyel kapcsolatban annyit mondott, hogy nincs újdonság, amit meg tudna osztani. A cég még 2022 márciusában azt nyilatkozta, hogy elkezdték a folyamatot, hogy elhagyják az országot, hiszen háború kitörése óta a nyugati cégekre nagy nyomás helyeződik emiatt.

Az RBI elmondta, hogy a bonyolult franchise-szerződések miatt nehézkes az ország elhagyása, a cég elnöke szerint tavaly márciusban a Burger King fő oroszországi szolgáltatója megtagadta az üzletek bezárását, ám mint mondja, megkezdték a folyamatot, hogy eladják a tulajdonosi hányadukat, de azért ez időt vesz igénybe. 

A Yale Egyetem egyik kutatója, aki az Oroszországban maradt vállalatokat követi, elmondta, hogy rengeteg olyan cég volt, ami hasonló volt a Burger Kinghez vagy a szintén az RBI-hez kapcsolódó Starbucks-hoz, ám azok meg tudták ezt oldani. Mint mondja, ez csak ürügyként szolgál, hogy ott maradhassanak. Ám a cég szóvivője szerint hiába vannak ott, semmilyen újítást vagy terjeszkedést nem engedélyeztek, és 2022 óta nem is termeltek nyereséget Oroszországból.

Korábban lapunk is írt arról, hogy az osztrák külügyminiszter is arról beszélt, amit Orbán Viktor Tusványoson mondott, miszerint 

a nagy európai cégek nem akarnak leválni és kijönni Oroszországból. 

A V4NA nemzetközi hírügynökség pedig arról írt, hogy a hétköznapokban az orosz társadalom alapvetően nem érzi a büntetőintézkedéseket, sőt a már említett Burger King mellett 2022. augusztusában még az Auchan- vagy a KFC-reklámok is mentek a televízióban.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.