A gázai helyzetről tárgyal az arab liga főtitkárával az orosz külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában az arab–izraeli konfliktus jelenlegi eszkalációjáról és más regionális és nemzetközi kérdésekről tárgyal Ahmed Aboul Gheit-vel, az Arab Liga főtitkárával. A főtitkár Lavrov meghívására érkezett munkalátogatásra az orosz fővárosba.

2023. 10. 09. 7:48
LAVROV, Szergej
New York, 2023. szeptember 23. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólal az ENSZ-Közgyûlés 78. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 23-án. MTI/EPA/Miguel Rodriguez Fotó: Miguel Rodriguez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A látogatás előtt a főtitkár szóvivője közölte, hogy Ahmed Aboul Gheit a Gázai övezetben zajló konfliktus folyamatos eszkalációjáról tárgyal majd vendéglátójával. A látogatás során számos, kölcsönös érdeklődésre számot tartó kérdésről, köztük a regionális és nemzetközi napirendről is bővített megbeszélést folytatnak majd – írja a TASZSZ orosz hírügynökség tudósítása.

Oroszország és az Arab Liga kapcsolatottartása rendszeres. Szergej Lavrov és Ahmed Aboul Gheit, aki korábban Egyiptom külügyminisztere volt, az ENSZ Közgyűlés 78. ülésszaka kapcsán is találkozott New Yorkban.

Szeptemberi találkozójukon mindketten hangsúlyozták az Oroszország és az Arab Liga közötti közel-keleti és észak-afrikai együttműködés fokozásának fontosságát, valamint megerősítették az orosz–arab együttműködési fórum hatodik miniszteri ülésének megrendezésének tervét.

Az Izrael elleni támadásra reagálva az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztériuma vasárnap közleményt adott ki, amelyben elítéli a Hamász palesztin terrorszervezetet a több mint 700 halálos áldozatot követelő véres terrorhullám miatt, és felszólítja a régiót, hogy ne kövesse a csoportot a „nihilista pusztítás” irányába.

A minisztériumot megdöbbentették azok a jelentések, amelyek szerint izraeli civileket raboltak el túszként otthonaikból. A civileknek mindkét oldalon mindig teljes védelmet kell élvezniük a nemzetközi humanitárius jog értelmében, és soha nem lehetnek a konfliktus célpontjai

− olvasható a közleményben, amelyete a Breitbart amerikai híroldal idézett.

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Miguel Rodriguez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.