A Hamász és a Hezbollah fontos baloldali mozgalmak a feminista, baloldali professzor szerint

A zsidó származású professzor korábban többször is támadta Izraelt.

Forrás: Mandiner2023. 10. 31. 18:23
Kfar Kila, 2023. október 9. A Palesztin Állam és a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet zászlóit lengeti egy férfi libanoni katonák elõtt az izraeli-libanoni határon fekvõ Kfar Kilában 2023. október 9-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is. MTI/AP/Mohammed Zaatari Fotó: Mohammed Zaatari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Judith Butler, a kaliforniai Berkeley leszbikus, feminista professzora, a queer-elmélet egyik alapító teoretikusa, világhírű feminista gondolkodó egy 2006 szeptemberében tartott kerekasztal-beszélgetésen azt állította,

Nagyon fontos úgy értelmezni a Hamászt és a Hezbollahot, mint fontos társadalmi mozgalmak, melyek progresszívek, melyek a baloldalon vannak, és amelyek a globális baloldal részei.

Butler mondatai épp Izrael akkori, dél-libanoni katonai akciójával kapcsolatban hangzottak el. Butler a Hamásszal és Hezbollahhal kapcsolatban akkor hozzátette: 

Mindez nem lehet akadálya annak, hogy kritizáljuk mindkét mozgalom egyes dimenzióit.  Nem tart vissza minket, akik az erőszakmentes politika iránt érdeklődünk, hogy feltegyük a kérdést, vannak-e más lehetőségek az erőszakon kívül.

A Mandiner értesülései szerint Butler maga Clevelandben nőtt fel egy zsidó családban; az anyai nagymamája magyar volt, akinek családját kivégezték a nácik. Ő maga is héber iskolába járt. 2013-ban publikált kötete, a Jewishness and the Critique of Zionism a zsidóság diaszpóraléte mellett foglal állást, erősen kritizálja Izrael államot, és az egyállami megoldást támogatja. A Berkeley-n az irodalomelmélet professzora.

Butler pár nappal ezelőtt elítélte Izrael gázai akcióját is, azt népirtásnak nevezve.

Borítókép: A Palesztin Állam és a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet zászlóit lengeti egy férfi libanoni katonák előtt (Fotó: MTI/AP/Mohammed Zaatari)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.