A hatalomért cserébe enged a katalánoknak a spanyol baloldal + videó

Először jelentette ki nyíltan Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, hogy a hatalmát akarja megtartani a katalán amnesztia támogatásával. A lépése kapcsán megfogalmazott aggályok ellenére szombaton gyakorlatilag biankó csekket kért pártja képviselőitől, hogy mostantól szabadon tárgyalhasson a katalán függetlenségpártiakkal, akiken a baloldali kormányalakítás sorsa múlik. A jobboldal szerint Sánchez kimutatta a foga fehérjét, és elismerte, hogy önös érdekei irányítják.

2023. 10. 29. 15:16
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2023. október 27. Pedro Sánchez spanyol kormányfõ sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország nevében, Spanyolország és a spanyolok egymás mellett élésének védelmében ma az amnesztia mellé állok – jelentette be szombaton Pedro Sánchez ügyvivő szocialista kormányfő, aki három nappal a júliusi előre hozott parlamenti választások előtt még mindenkit arról biztosított, hogy az amnesztia nem jöhet szóba a kormányalakítási tárgyalások során. Sőt, mostanáig még a szó használatát is következetesen kerülte, és rendszerint nagylelkűségként emlegette.

Három hónap alatt azonban úgy tűnik, megfordult a világ, hisz szombaton egyrészt legalább ötször hagyta el a száját az amnesztia kifejezés, másrészt bejelentése egyértelmű jelzés volt arra, hogy a progresszív kormányzás folytatása érdekében már nagyon is meg akarja adni az amnesztiát Katalónia egykori elnökének, Carles Puigdemont-nak, aki 2017-ben egyoldalúan és alkotmányellenesen kiáltotta ki Katalónia függetlenségét, majd Belgiumba menekült a felelősségre vonás elől.

Sánchez kiemelte, hogy a katalánok több mint nyolcvan százalékának képviselői támogatják ezt az intézkedést, ezért áll ő is mellé, majd hozzátette, hogy ez a feltétele annak, hogy Spanyolországnak „legyen egy haladó szellemiségű” kormánya a jobb- és szélsőjobboldali alternatíva helyett. Hozzátette: meggyőződése, hogy megéri megtenni ezt a lépést, ami szerinte hozzájárul majd a spanyol és katalán társadalom együttéléséhez, valamint Katalónia teljes normalizálódáshoz.

Sánchez azzal próbálja jó színben feltüntetni magát, hogy azt állítja: a spanyol nép érdekében cselekszik. Vélhetően elkerülte a figyelmét, hogy az elmúlt hetekben tízezrek vonultak utcára Madridban és Barcelonában, hogy tüntessenek az amnesztiatörvény ellen. De úgy tűnik, hogy saját pártjának egykori és jelenlegi vezetőit is ignorálja, ha a kormányfői szék a tét. Felipe González, aki 14 évig kormányozta Spanyolországot, elhatárolódik Sáncheztől, és úgy gondolja, hogy az amnesztia megadása alkotmányellenes lépés, és nem lehet mindenáron törekedni a kormányzásra. Úgy fogalmazott: ha az amnesztiát nem tartották elfogadhatónak a választások előtt, akkor a szavazatok összeszámolása után sem mondhatják ennek az ellenkezőjét.

Emiliano Garcia Page, Kasztília-La Mancha autonóm régió jelenlegi vezetője szintén visszautasítja az amnesztiát, és arra figyelmeztette Pedro Sánchezt, hogy az nem fér bele a spanyol alaptörvénybe, de nem egyezik a szocialista párt értékrendjével sem. Kifejezte aggodalmát azzal kapcsolatban is, hogy az amnesztia vajon az utolsó követelés lesz-e, és a katalán szeparatisták nem gyakorolnak-e majd nyomást a pártra mindaddig, amíg meg nem tarthatják az elszakadásukhoz szükséges referendumot.

A júliusi választásokon győztes jobboldali Néppárt (PP) vezetője, Alberto Núnez Feijóo sem hagyta kritika nélkül Sánchezt. Az X-en (egykori Twitter) megosztott egy videót a szocialista pártvezető választások előtti és mostani álláspontjáról, majd megjegyezte, hogy egyetlen dolog, ami azóta változott, az az, hogy Pedro Sánchez elvesztette a választásokat, és úgy akarja elfogadtatni az amnesztiát a spanyolok nevében, hogy meg sem kérdezi róla őket.

Feijóo úgy gondolja, hogy a szocialisták valójában nem az együttélés, hanem a saját kényelmük érdekében adják meg a kegyelmet a volt katalán elnöknek.

Sánchez a lépése kapcsán megfogalmazott aggályok ellenére szombaton gyakorlatilag biankó csekket kért pártja képviselőitől, hogy mostantól szabadon tárgyalhasson a katalán függetlenségpártiakkal, akiken a baloldali kormányalakítás sorsa múlik.

Nem véletlen a hirtelen jött pálfordulás, hisz a szocialista vezetőt egyre jobban szorítják a határidők. VI. Fülöp király már egy hónapja felkérte arra, hogy kösse meg a szükséges parlamenti szövetségeket, és állítson kormányt Spanyolország élére azután, hogy a választásokon győztes Néppárt kormányalakítását sikeresen blokkolta. A szocialista párt azonban eddig csak a szélsőbaloldali erőket tömörítő Sumar vezetőjével, Yolanda Díazzal tudott megegyezni, akivel a következő négy évben is koalícióban kíván kormányozni. A Sumar támogatása azonban kevés. Ha a katalánok nem állnak Sánchez mellé, úgy elbukja a beiktatási szavazást, és új választásokat kell kiírni.

A katalán republikánusokkal (ERC) és a Junts per Catalunyával (Együtt Katalóniáért) folytatott egyeztetéseket azonban nem sikerült előremozdítani, mivel ahelyett, hogy engedtek volna szélsőséges követeléseikből, még szorosabbra húzták a szíjat Sánchez torkán. Az amnesztia mellett most már azt is követelik, hogy a segítségükkel megalakuló baloldali kormány teremtse meg Katalóniának a lehetőséget arra, hogy törvényesen szavazzon a Spanyolországtól való elszakadásról.

Bár a szocialista párt azt állítja, hogy soha nem menne szembe az alaptörvényben foglalt elvekkel, a lépéseik teljesen mást mutatnak, így a kérdés valójában már csak az, hogy Pedro Sánchez a miniszterelnöki posztért cserébe elárulja-e végül a saját hazáját azzal, hogy egy politikai szökevénynek megadott, sokak által vitatott amnesztia után megnyitja-e az utat a katalán önrendelkezés előtt is.

Vasárnap napközben szinte a semmiből gyűlt össze több mint százezer tüntető a madridi Plaza de Colón, hogy Pedro Sánchez törekvései ellen tüntessenek. A tömeg válaszlépéseket ígért arra az esetre, ha a baloldali kormány a gyakorlatban is lefekszik a katalánoknak. A megmozduláson az emberek Spanyolországot éltették, és a kormányt bírálták, valamint azt skandálták: „Puigdemont börtönbe!”.

A tüntetést hivatalosan a Spanyol Nemzet Védelméért Alapítvány (DENAES) rendezte meg, és az eseményen részt vett a Vox jobboldali párt néhány vezetője is. Santiago Abascal pártelnök figyelmeztette Sánchezt arra, hogy következményekkel kell számolnia, ha eltiporja az alkotmányt. Felszólalásában azt sugallta, hogy Sáncheznek majd száműzetésbe kell vonulnia.

 A DENAES elnöke, Iván Vélez arról beszélt a tömegnek, az amnesztia azt jelentené, hogy a puccsistáknak igazuk volt abban, hogy Spanyolország egy zsarnoki nemzet, amely intézményeket használ fel polgárai meggyalázására. Leszögezte egyben azt is, hogy a katalán elszakadás a nemzet egy részének kirablása lenne, amit nem lehet eltűrni. Úgy fogalmazott:

Mindannyian felelősek vagyunk, mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk ezt a gyalázatot és Spanyolország balkanizálódását

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol kormányfő sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.