Az unió korlátozta volna a rezsicsökkentést, vétózott a magyar kormány

Az uniós környezetvédelmi tanács hétfői ülésén magyar szempontból jó tanácsi következtetések születtek, ugyanis sikerült kiegyensúlyozott szöveget elfogadni egyebek mellett a fosszilis energiaforrások kivezetéséről, illetve biztosítják a rezsicsökkentési intézkedések megőrzését.

Forrás: MTI2023. 10. 17. 21:11
null
Szigetszentmiklós, 2022. július 16. Egy helyiség fûtését biztosító radiátor, fûtõtest - csõrendszerrel ellátott fûtõberendezés része - hõszabályozó szelepét (termosztátfej) állítja egy felhasználó. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nem tudja támogatni a villamosenergia-piac szerkezetének átalakítására vonatkozó uniós javaslatot, az ugyanis veszélyezteti a magyar rezsicsökkentési intézkedést, és csorbítja a tagállami hatásköröket – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára Luxembourgban kedden.

Steiner Attila, az uniós tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek ülésén képviselte a magyar kormányt, a tanácskozást követően a Magyar Távirati Irodának nyilatkozva hangsúlyozta: 

ugyan tanácsi álláspont született a villamosenergia-piac szerkezetének kialakítására vonatkozó uniós szabályok módosítására irányuló javaslatokról, Magyarország nem tudta támogatni azt.

Ennek okaként azt nevezte meg, hogy egyebek mellett olyan szöveg szerepel benne, amely szerint csak abban az esetben lehet alkalmazni a rezsicsökkentési rendelkezéseket, ha az Európai Bizottság úgynevezett árveszélyhelyzetet hirdet az Európai Unióban vagy annak egy régiójában, majd azt az uniós tanács is jóváhagyja.

Ez szembe megy a magyar rezsicsökkentési politikával

– jelentette ki Steiner Attila. Hozzátette: Magyarország ugyanis úgy látja, hogy a rezsicsökkentés nagyon hatékony eszköznek bizonyul akkor, amikor elszállnak a gáz- és a villamosenergia-árak. Az intézkedéssel meg lehetett kímélni a lakosságot a jelentős áringadozásoktól – fogalmazott, majd kiemelte: 

a tagállami intézkedések előnye, hogy nagyon gyorsan be lehet vezetni őket, azonnal lehet kezelni velük az esetleges ársokkokat.

Az uniós bizottság javaslata szerint azonban brüsszeli jóváhagyásra van szükség a vészhelyzet kihirdetéséhez, ami bonyolult és hosszadalmas eljárás is lehet. Noha a javaslatok célja, hogy a villamosenergia-árak kevésbé függjenek a fosszilis tüzelőanyagok ingadozó áraitól, és megvédje a fogyasztókat az árcsúcsoktól, Magyarország a tagállami hatáskörök csorbításának veszélye miatt nem tudta támogatni a javaslat elfogadását, és harcolni fog a rezsivédelmi intézkedések megtartásáért – magyarázta. 

Leszögezte:

Magyarország barátságtalan lépésként értékeli, hogy Szófia az orosz gáz tranzitdíjának megemelését jelentette be.

A bolgár intézkedés a magyar gazdaságra, a magyar ellátásbiztonságra nézve is kockázatokat rejthet magában – mutatott rá, majd hozzátette: Magyarország az energiaügyi tanácsülésen arra kérte Bulgáriát, mérlegelje az intézkedés meghozatalának szükségességét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.