Hazánk ragaszkodik a rezsicsökkentés megtartásához

Magyarország ragaszkodik a lakosságnak nyújtható támogatások, köztük a rezsicsökkentés megtartásához az uniós klímacélok meghatározása során is – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Luxembourgban hétfőn.

Forrás: MTI2023. 10. 16. 21:24
RAISZ Anikó
Pécs, 2022. szeptember 22. Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelõs államtitkára beszél a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja (MEFP) keretmegállapodásának ünnepélyes aláírásán a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusi termében 2022. szeptember 22-én. A PTE kezdeményezésére, tizennégy hazai egyetem keretmegállapodása alapján megalakul a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja. A szövetség célja a fenntarthatóság témakörében a jó gyakorlatok egymás közötti megosztása, szorosabb együttmûködés kialakítása a fenntarthatósági célokat szolgáló fejlesztések érdekében. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Raisz Anikó az uniós környezetvédelmi tanács ülését követően az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az uniós klímacélok terén fontos a megvalósíthatóság szem előtt tartása.

Tájékoztatása szerint a hétfői tanácsülésen nem sikerült lezárni az ENSZ közelgő idei klímakonferenciáján (COP28) az EU által képviselni tervezett közös álláspont kialakításáról szóló tárgyalásokat.

A tagállamok egyetértenek a célokban, de egy-egy pont kapcsán éles vita bontakozik ki. Vita folyik például arról, miként valósítható meg a zöldátállás úgy, hogy közben fenntartható maradjon a gazdaság, és ne legyen negatív következménye a versenyképességre sem. E tekintetben Magyarország a realitást képviseli, azt szeretné, hogy a vállalt kötelezettségeket a lehető leghatékonyabban hajtsa végre. Nem támogat olyan új kötelezettségvállalásokat, amelyek megvalósítására kicsi esélyt lát – mondta.

– Hiszünk abban, hogy valós célokat kell magunk elé tűzni. Nem fogalmazhatunk meg olyan célokat, amelyek papíron jól mutatnak, de nem lehet azokat megvalósítani

– fogalmazott.

Magyarország szempontjából különösen fontos a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának kérdése.

A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az EU reális célokat tűzzön ki maga elé, és 2035-re kelljen teljesíteni azt, hogy a városi buszok százszázalékosan zéró kibocsátással rendelkezzenek – jelezte.

Az államtitkár különösen fontosnak nevezte a globális műanyagszennyezés elleni egyezmény elfogadását, amellyel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a tengeri szennyezés nagy része a folyókból származik.

– Ha tehát a szennyezést, különösen a műanyagszennyezést már a folyóknál csökkentjük, azzal a tengerek egészségéért is sokat tehetünk

– fogalmazott Raisz Anikó. Hozzátette: Magyarország tengerpart nélküli országként úgy érzi, hogy a folyók tisztaságáért vívott küzdelem által sokat lehet tenni a tengerek tisztaságáért is.

– Az, hogy egyetértünk: közösen és megfeszített erővel kell küzdenünk a klímaváltozás negatív hatásainak kiküszöbölésén, nem jelentheti azt, hogy konszenzus nélkül olyan álmokat kergessünk, amelyeket nem tartunk reálisan megvalósíthatónak – fogalmazott.

Az államtitkár kiemelte: a klíma és természetvédelmi akcióterv elfogadásával Magyarország a klímavédelem terén nagyon sokat haladt előre, és azt szeretnék, hogy a tervek megvalósítása közben a magyar gazdaság még erősebbé, még versenyképesebbé váljon.

Borítókép: Raisz Anikó (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.