Elemér 2024. február 28.
logo

Azbej Tristan: Az ukrajnai háború a térségünket érintő legnagyobb kihívás

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.10.25. 06:30 2023.10.25. 08:14
Azbej Tristan: Az ukrajnai háború a térségünket érintő legnagyobb kihívás

Béke, bővítés, összeköttetés – ezeket az értékeket képviselte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára a közösségi oldalán közölt beszámolója szerint az Európai Unió–Duna Régió Stratégia keddi plenáris ülésén, hangsúlyozva: a térségünket érintő legnagyobb kihívás az ukrajnai háború.

Azbej Tristan az Európai Unió–Duna Régió Stratégia (EUSDR) megvalósításáért felelős miniszterek szlovéniai találkozója után azt írta a közösségi oldalán, hogy a legfontosabb most a béke megteremtése és az életek megmentése.

A találkozón ismertette a magyar kormány álláspontját annak fontosságáról, hogy háborús eszkaláció helyett azonnali tűzszünetre lenne szükség.

Mi a szolidaritásunkat nem pusztító fegyverek szállításával fejezzük ki, hanem Magyarország a történetének legnagyobb humanitárius akcióját indította a háború kárvallottjainak megsegítésére

− tette hozzá.

Magyarország felismerte, hogy nemcsak az ország, hanem a Duna-régió, sőt egész Európa alapvető érdeke a nyugat-balkáni országok uniós felvétele és integrációja. Ezen országok csatlakozásával az Európai Unió erősödne, ezért szorgalmazza Magyarország a csatlakozási folyamat felgyorsítását − írta.

Azbej Tristan kitért arra, hogy Magyarország sokat tesz az összeköttetés erősítéséért is. Idén már átadtak egy hidat az Ipoly folyón Magyarország és Szlovákia között, és további hidak készülnek el az év végéig. Javában zajlik vasúti vonalak villamosítása Románia és Szerbia irányába, szénhidrogén-csővezetékeinket és villamosenergia-hálózatunkat számos beruházással kapcsoltuk és kapcsoljuk össze a szomszédos országok infrastruktúrájával − sorolta.

Egész Európa érdeke, hogy a Duna menti országok térsége megerősödjön − írta az államtitkár, hozzátéve: ez rajtunk, magyarokon biztosan nem fog múlni.

 

Borítókép: Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára  (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.