időjárás -1°C Taksony 2023. november 29.
logo

Célegyenesben a tárgyalások: 5000 milliárd forintról van szó

Magyar Nemzet
2023.10.03. 22:02 2023.10.03. 22:03
Célegyenesben a tárgyalások: 5000 milliárd forintról van szó

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Financial Times üzleti napilap értesülései szerint az Európai Bizottság a Magyarországnak járó, de tavaly december óta befagyasztott uniós források több mint felét feloldhatja, ez mintegy 13 milliárd eurót jelentene. A lap szerint, a döntés nem szívjóságból születne: Brüsszel azt várja, hogy cserébe a magyar kormány hajlandó legyen megszavazni az EU költségvetésének megemelését.

Ez a kiegészítés a jelenleg is folyó hétéves költségvetés pótlólagos büdzséje lenne, 80 milliárd eurót jelent, melyet a bizottság a a tagálmoktól kalapozna össze, ebből fordítanának a migráció kezelésére, a megnövekedett kamatterhek finanszírozására, a legnagyobb tétel 50 milliárd euró Ukrajna újjáépítésre menne

 − mondta el a HírTV tudósítója.

A HírTV tudósítójának Strasbourgban az Európai Bizottság azonban nem erősítette meg a Financial Times értesüléseit. A tudósításból kiderül, hogy az Európai Bizottság jelenleg várja a magyar kormány válaszát a múlt heti levelére, amelyben újabb kérdéseket csatoltak, egyebek között az Országos Bírói Tanács munkakörülményeiről.

A HírTV ugyanakkor úgy tudja, célegyenesben vannak a tárgyalások a Magyarországnak járó uniós pénzek kifizetéséről. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.