Csúfosan leszerepelt Donald Tusk a választás előtti vitán + videó

Igazi politikai csörte alakult ki Lengyelországban a hétvégi parlamenti választás előtti televíziós vitán.

2023. 10. 10. 19:17
TUSK, Donald
Zgierz, 2023. október 4. Donald Tusk, a fõ lengyel ellenzéki erõ, a Civil Platform (PO) párt elnöke (b), valamint Agnieszka Hanajczyk, a PO parlamenti képviselõje a közép-lengyelországi Zgierzben tett kampánylátogatásukon tartott sajtóértekezleten 2023. október 4-én. A parlamenti választásokat október 15-én tartják Lengyelországban. MTI/EPA/PAP/Marian Zubrzycki Fotó: Marian Zubrzycki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazi politikai csörte alakult ki Lengyelországban, ahol televíziós vitát tartottak a vasárnapi parlamenti választás előtt. A vitának óriási sajtóvisszhangja van, a legnagyobb lengyel politikai pártok vezetőinek vitájában Mateusz Morawiecki, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt részéről erős vezetőként tűnt fel, míg Donald Tusk, a Polgári Platform (PO) vezetője gyengének tűnt – írja Michal Karnowski politikai véleményvezér.

Szerinte az ellenzék vezetője, Donald Tusk nyilvánvalóan azzal a szándékkal lépett be a vitába, hogy elbizonytalanítsa Morawieckit, olyan ismert taktikákat alkalmazva, mint Morawiecki múltjának kiemelése, valamint bankelnökként szerzett múltbeli jövedelmei. A vita végére már minden türelmét elvesztette az egykori baloldali kormányfő.

Tusk lépései azonban hatástalannak tűntek. Morawiecki kiegyensúlyozottnak tűnt, és közvetlenül szólt a lengyel közvéleményhez, ami éles ellentétben állt Tusk megközelítésével, amelyet egyesek régimódinak tartottak, és amely személyes támadásokra és elavult politikai taktikákra támaszkodott. A miniszterelnök emlékezetes pillanatai közé tartozott, hogy a nemzetbiztonsággal összefüggésben gyávának nevezte Tuskot, és emlékeztette őt arra, hogy mekkora volt a szegénység Lengyelországban a baloldali kormányzás alatt.

A lengyel kormányfő újra odaszúrt a baloldal vezérénék, mondván, hogy Donald Tusk csak a saját nyugdíját tudta biztosítani – utalva ezzel arra, hogy a baloldali kormányzás idején a nyugdíjasok rendkívül szorult helyzetben voltak.

Összességében a vita talán nem változtatta meg drámaian a politikai képet, de egyértelműen megmutatta Morawiecki erősségeit és Tusk elavultnak vélt politikai stílusát – összegezte Michal Karnowski. 

Donald Tusk esetében valószínűleg nem volt stratégia, és fogalma sem volt a vita felhasználásáról

– erről már Lukasz Pawłowski politikai kutató írt a közösségi oldalán.

Donald Tusk a vita végén visszavágót követelt, ezzel kapcsolatban Zbigniew Kuzmiuk, a költségvetési bizottság munkatársa kiemelte, hogy ilyet csak a vesztesek kérnek. Felhívta a figyelmet arra, hogy Tusk egy-egy papírlapról többször is elolvasott bizonyos sorokat, de a papír úgy nézett ki, mintha egy szemetesből vették volna ki, és láthatóan remegett a keze, ami iszonyatos benyomást kelthetett a nézőkben.

A sajtó egyöntetűen azt emelte ki, hogy Donald Tusk egyik válaszából sem tudták meg a nézők, hogy mi az álláspontja az illegális bevándorlók lengyelországi befogadásával, a privatizációval vagy a Jog és Igazságosság kormánya által bevezetett szociális programok folytatásával kapcsolatban.

Amikor Tusk elkerülte a privatizációval kapcsolatos válaszadást, Morawiecki miniszterelnök felidézte a baloldali kormányzati időszakot és a nemzeti vagyon széles körű eladását, ami csaknem ezer céget érintett és kijelentette, hogy ez a baloldal génjeiben van. Tusk vagy nem akarta elárulni a Civil Platform álláspontját a legvitatottabb kérdésekben, vagy nem volt mondanivalója, és az látható és hallható volt – írják a lengyel lapok.

Borítókép: Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki erő, a Civil Platform (PO) párt elnöke (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marian Zubrzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.