Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Drónokkal védik a franciák a határukat

Alaposan felforgatta a migrációs krízis az európai egységet.

2023. 10. 03. 5:50
Lampedusa, 2023. július 18. Hajóra szállni készül Lampedusa kikötõjében mintegy 700 illegális bevándorló, hogy a szicíliai Messinába és Cataniába szállítsák õket 2023. július 18-án. A lampedusai befogadóállomáson jelenleg több mint 2000 migráns tartózkodik. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan felforgatta a migrációs krízis az európai egységet, az illegális bevándorlás miatt egyre élesebb konfliktusok robbannak ki a kontinens tagállamai között. Olaszország egyre nehezebb helyzetben van, a szomszédos országok egyetlen lampedusai menekültet sem akarnak beengedni. 

A nemzetközi egyezmények felbomlani látszanak, mindenki saját belátása szerint cselekszik, Itália egyre inkább egyedül marad a migráció kezelésével.

Franciaország szigorításokat vezetett be, drónokkal ellenőrzik a teljes határszakaszt, százasával fordítják vissza az illegális határátlépőket – számolnak be a kialakult állapotokról az olasz napilapok. A francia szomszédok figyelmen kívül hagyják, hogy a visszafordított személyek egyre komolyabb problémát jelentenek a humanitárius szolgálatot teljesítők és a rendőrség munkatársai számára. 

A helyi befogadótábor eredetileg 180 személy elhelyezésére alkalmas, de már most 250 bevándorló ellátásáról gondoskodnak. A tábort működtető Vöröskereszt munkatársai arról számoltak be, hogy a határ menti menekültközpont telítődött. Helyhiány miatt egyre többen a szabad ég alatt, matracokon töltik az éjszakát. 

A visszafordított afrikai bevándorlók úgy nyilatkoztak, hogy a megemelt számú határőrségen kívül elrettentő volt számukra az is, hogy drónokkal figyelték a mozgásokat a levegőből. Maurizio Marmo, a határ menti Intemelia település Caritas segítőszolgálatának felelőse elmondta, a határ közelében összegyűlt bevándorlók Szudánból, Eritreából, az Elefántcsontpartról indulnak, akik számára Itália csak átutazóországnak számít, a célország Franciaország számukra. 

A határon korábban is fokozott ellenőrzések voltak, ez azonban nem akadályozta meg az átjutni kívánó személyeket, hogy ne próbálják meg az átkelést, sok esetben vállalva az azzal járó veszélyeket is. 

2015 óta 47 személy veszítette életét a francia–olasz határon való átkelés során

– számolt be a drámai adatokról Marmo az Il Giornale napilapnak. 

Október 2-án Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter Ventimiglia határszakaszhoz látogatott, hogy felmérje a kialakult helyzetet és rendfenntartó erőkkel egyeztessen az illegális bevándorlók fogva tartására és kitoloncolására alkalmas központ létrehozásáról a határszakasz közelében. 

A határ menti települések közbiztonságának megromlása miatt vezetett be Svájc is szigorú határellenőrzést az illegális bevándorlók kiszűrésére. 

Várhatóan hamarosan a svájci szakaszon is alkalmazzák a drónok bevonásával kialakított légi ellenőrzést, hogy távol tartsák az szabálytalan határátlépőket. Piemonte tartomány kormányzója a sajtónak beszámolt arról, hogy a francia határszakaszon naponta 150–200 személyt fognak el és tartanak zárva, míg az olasz Vöröskereszt munkatársai értük nem mennek és vissza nem szállítják őket Olaszországba. Az olasz kormányzó felháborítónak tartja, hogy csak Itália köteles befogadni, miközben a szomszédos országok évek óta csak védik magukat az illegális bevándorlóktól.

Borítókép: Hajóra szállni készül Lampedusa kikötőjében mintegy 700 illegális bevándorló, hogy a szicíliai Messinába és Cataniába szállítsák őket 2023. július 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.