Egyre nevetségesebbek a brüsszeli jogállamisági aggodalmak

Bemutatták a 2023-as jogállamisági jelentést az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának ülésén.

2023. 10. 10. 6:05
REYNDERS, Didier
Brüsszel, 2023. július 5. Didier Reynders, az Európai Bizottságnak (EB) az igazságügyért felelõs tagja mutatja az uniós testületnek az idén a negyedik alkalommal kiadott jogállamisági jelentését a bizottság heti ülését követõ sajtóértekezleten Brüsszelben 2023. július 5-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) hétfői ülésén Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos mutatta be a 2023-as évi jogállamisági jelentést. 

Reynders elmondta, hogy egyes tagállamokban fontos aggodalmak merülnek fel, de ezzel ellentétben a 2022-ben kiadott ajánlások kétharmada mára megvalósult. 

„A tagállamoknak az ajánlásokra kell alapozni a reformjaikat” – fogalmazott a biztos, majd később hozzátette:

A jelentés elsődleges célkítűzése a jogállamisági kultúra elterjesztése minden tagállamban

A Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentésének (COM(2023)0800) ismertetése
Képernyőkép az ülés élő közvetítéséről. Forrás: Multimedia.europarl.europa.eu

Cyrus Engerer szocialista képviselő üdvözölte a Magyarországra érkező források blokkolását, de szerinte ezeket nem lehet feloldani csak azért, mert „kisebb előrelépések történnek”. Sophie in ’t Veld holland liberális képviselőt annyira megragadta az ülés, hogy közben jutott ideje az X felületére posztolni, majd felszólalásában számonkérően summázta, hogy a jelentést a bizottság nem hajlandó független szakértői testületre bízni. Malin Björk svéd baloldali képviselő szerint a francia rendőri erőszak is nagy probléma, de Lengyelország és Magyarország kérdésére helyezte a hangsúlyt, mivel hamarosan ők töltik majd be a soros elnökséget. Az egyes felszólalásokon túl az általános konszenzus az volt az ülés során, hogy szigorítani kell a jelentést, illetve annak rendelkezéseit és elvárásait, mivel az „túl diplomatikusan fogalmaz” és jelenlegi állapotában nem vált ki megfelelő reakciót „bizonyos tagállamokban”.

Borítókép: Didier Reynders, az Európai Bizottságnak (EB) az igazságügyért felelős tagja mutatja az uniós testületnek az idén a negyedik alkalommal kiadott jogállamisági jelentését a bizottság heti ülését követõ sajtóértekezleten Brüsszelben 2023. július 5-én. (MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.