Európai elnököt buktatott volna meg Prigozsin?

Maia Sandu arról beszélt nemrégiben, hogy a Wagner-csoport erőszakos, kormányellenes tüntetéseket szervezett.

2023. 10. 07. 6:46
SANDU, Maia
Chisinau, 2023. május 29. Maia Sandu moldovai elnök beszél a chisinaui elnöki palotában 2023. május 29-én. A moldovai államfõ bejelentette, hogy egy nemzeti információvédelmi központ létrehozását tervezik, amelynek célja a dezinformáció azonosítása, megelõzése és megakadályozása. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moldova elnöke, Maia Sandu arról beszélt a Financial Times brit gazdasági lapnak adott interjújában, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport egykori vezetője államcsínyt tervezett végrehajtani az Ukrajnával határos országban. Hozzátette:

a Wagner-zsoldosok erőszakos, kormányellenes tüntetéseket akartak kirobbantani.

A Politico brüsszeli hírportál közlése szerint Sandu legutóbb februárban beszélt arról, Oroszország államcsínyt tervez Moldovában, akkoriban meg is erősítették a kormányzatok elleni védelmet erőszakos támadásoktól tartva. Moszkva ugyanakkor cáfolta a moldovai elnök állításait, mondván, azok megalapozatlanok. Márciusban pedig már hét Oroszországhoz köthető személyt tartóztattak le azzal a váddal, hogy zavargásokat szítottak a kormányellenes tüntetések során.

Sandu szerint most a választásokba próbálnak beavatkozni az oroszok – Moldovában november 5-én helyhatósági választásokat tartanak.

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök (Fotó: MTI/EPA/Dumitru Doru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.