Romániába utazik Zelenszkij

Az utóbbi időben már többször találtak a román hatóságok drónmaradványokat a román–ukrán határon.

2023. 10. 06. 18:55
ZELENSZKIJ, Volodimir
Szoledar, 2023. augusztus 14. Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl a frontvonalon harcoló egységek fõhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szoledarban 2023. augusztus 14-én. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata Fotó: Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániába utazik jövő héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a Politico brüsszeli hírportál közlése szerint az államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal, valamint más magas rangú tisztviselőkkel fog találkozni. A Digi24 román hírtelevíziós csatorna kiemelte,

az ukrajnai háború kirobbanása óta először utazik déli szomszédjához Zelenszkij.

A látogatás pontos dátumát biztonsági okok miatt ez idáig nem hozták nyilvánosságra. Az elnöki szintű találkozó már augusztusban is szóba került: Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Digi24 csatornának adott interjújában beszélt róla.

Az ukrajnai háború kitörése óta Románia kiáll Ukrajna mellett, ám Oroszország már hónapok óta támadja a Duna menti ukrán kikötőket, közel a román–ukrán határhoz. Múlt hónapban még belpolitikai viszályt is okozott Romániában, hogy a haditengerészet katonái újabb dróndarabokat találtak a határtól nem mesze, a Duna-deltánál. A védelmi minisztérium akkor azt közölte, az orosz hadsereg által használt drónokból származhatnak. Klaus Iohannis az ügyre reagálva figyelmeztetett: a dróndarabok arra utalnak, megsértették a NATO-szövetséges Románia légterét, mindez valós veszélyt jelentett a térségben élő romániai állampolgárok biztonságára.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.