Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Ezt üzente Barack Obama Izraelnek és a Hamásznak

A volt amerikai elnök a Medium online publikációs platformon és az X közösségi oldalon is megosztotta üzenetét.

Forrás: MTI2023. 10. 24. 9:05
Obama
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama volt amerikai elnök hétfőn felszólította Izraelt, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását követő katonai műveletek során körültekintően járjon el. Leszögezte, hogy a Hamász kimondhatatlan brutalitása után Izraelnek joga van megvédeni polgárait az ilyen erőszakkal szemben, de a világ szorosan figyel.

Különösen fontos – amint azt Joe Biden elnök többször is hangsúlyozta –, hogy Izrael katonai stratégiájának megvalósítása során betartsa a nemzetközi jogot, beleértve azokat a jogszabályokat, amelyek arra irányulnak, hogy a lehető legnagyobb mértékben elkerüljék a polgári lakosság halálát vagy szenvedését

– írta Obama a Medium online publikációs platformon, amelyet az X közösségi oldalon is megosztott. 

 

Már több ezer palesztin halt meg a Gázai övezet bombázásában, sokan közülük gyerekek – emelte ki a volt amerikai elnök, hozzátéve, hogy a térségben több százezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az izraeli kormány döntése, hogy a fogságban lévő civil lakosságtól elvágja az élelmiszert, a vizet és az áramot, nemcsak azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a növekvő humanitárius válságot, hanem azzal is, hogy generációkon keresztül tovább keményíti a palesztinok hozzáállását, aláássa az Izraelnek nyújtott globális támogatást, Izrael ellenségeinek kezére játszik, és aláássa a térség békéjének és stabilitásának elérésére irányuló hosszú távú erőfeszítéseket

– tette hozzá. Obama teljes mértékben kiállt Biden amerikai elnök mellett, aki támogatást ígért Izraelnek a Hamász elleni fellépésben, katonai képességeinek felszámolásában és több száz túsz biztonságos hazatérésének elősegítésében a családjukhoz.

Egyben érthetőnek nevezte, hogy sok izraeli követeli: kormányuk tegyen meg mindent a Hamász felszámolása érdekében, és biztosítsa, hogy a szélsőséges szervezet ilyen támadásai soha többé ne fordulhassanak elő.

Borítókép: Barack Obama, az Egyesült Államok egykori elnöke (Fotó: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.