Franciaország fokozza a biztonságot a zsidó közösség védelmében

Európába is elért az izraeli háború. A francia társadalom két pólusa ütközik: a háborút elítélő, Izraelt támogató jobboldal csap össze a „gyarmatosítókat” kiáltó palesztinbarát baloldallal.

2023. 10. 09. 13:03
null
Saint-Denis, 2020. november 17. Illegális bevándorlók tûz mellett melegednek, miközben az A1-es autópálya mellett, Párizs északi elõvárosában, Saint-Denisben lévõ táboruk kiürítésére készülnek 2020. november 17-én. Késõbb a francia rendõrség felszámolta a mintegy 2500 migráns táborát. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lyonban palesztinbarát gyűlést szerveztek volna, ám a helyi szervek betiltották azt a közrend megzavarásának veszélye miatt. A közösségi hálózatokon a Hamász meglepetésszerű izraeli offenzívájának megindulása után indult felhívás a palesztin ellenállás támogatására szervezett gyűlésre.

A betiltás hátterében áll, hogy Gérald Darmanin francia belügyminiszter szombaton felkérte a központi állam területi képviseleteit Franciaország-szerte, hogy fokozzák a zsidó közösség biztonságát, és hogy eddig nem volt fenyegetés, de össze fog hívni egy találkozót a helyzet értékelésére. A téma azért is élvez kiemelt politikai figyelmet, mert Élisabeth Borne francia miniszterelnök az antiszemitizmus egy formájának nevezte a francia szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) párt tevékenységét, miután az az izraeli gyarmatosítás végét követelő sajtóközleményt tett közzé.

Borítókép: Illegális bevándorlók tűz mellett melegednek, miközben az A1-es autópálya mellett, Párizs északi elővárosában, Saint-Denisben lévő táboruk kiürítésére készülnek 2020. november 17-én (MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.