Háború helyett politikai megoldás – tárgyalásokra hív Európa

Szerbia és Koszovó vezetőjét újra egy asztalnál látná Brüsszel, kérdés hajlandó-e erre Vucsics és Kurti?

2023. 10. 30. 16:27
null
Fotó: Dario Pignatelli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan folytatódhat a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd. Legalábbis ezt mondta Miroslav Lajcák, az Európai Unió dialógusért felelős megbízottja. Alekszandar Vucsics szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő a minap Brüsszelben egyeztetett a nyugati országok vezetőivel, ezután kerülhet most sor a párbeszéd újabb fordulójára.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, az Egyesült Államok, az Európai Unió, Németország, Franciaország és Olaszország küldöttei október 21-én tárgyaltak Kurtival és Vucsiccsal. Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök közös nyilatkozatot fogalmazott meg a Belgrád–Pristina párbeszéddel kapcsolatban, amelyben Koszovót a Szerb Községek Közösségének megalakítására, míg Szerbiát Koszovó de facto elismerésére szólították fel.

A nyugati hatalmak, úgy tűnik tehát, megelégelték az elhúzódó konfliktust Európában, s megoldást szeretnének a két fél között.

Ennek részeként Lajcák most bejelentette, hogy tárgyalásra hívja Szerbia és Koszovó képviselőjét - tudósít a Beta szerb hírportál. A szerb államfőnek és a pristinai miniszterelnöknek a két fél közti viszony normalizálásának következő lépéseiről kellene egyeztetnie, legalábbis a brüsszeli elképzelések szerint.

Üdvözlöm, hogy mindkét vezető hajlandóságot mutatott a megállapodás végrehajtására, annak ellenére, hogy nem tudtak megegyezni a módozatokban

 – közölte Lajcák a hivatalos Facebook-oldalán.

Hozzátette: a balkáni vezetőknek észrevételeik és kérdéseik vannak a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozásával, s az annak statútumának európai javaslatával kapcsolatban. A szlovák származású diplomata ennek ellenére reményét fejezte ki, hogy a nyitott kérdések és aggályok tisztázódnak a következő hetekben. Lajcák elmondta, hogy az európai politikusok által ismertetett statútum „modern európai utat kínál a kisebbségvédelem érzékeny kérdésének a legjobb európai gyakorlatok és normák szerinti megoldására”. De nem ez az egyetlen eleme a megállapodásnak, amelyet alkalmazni kell – tette hozzá.

Szerbiának is vannak olyan kötelezettségei, amelyeket nem teljesítettek a megállapodásból, és látnunk kell, hogy párhuzamosan történik az előrelépés, így Koszovó és Szerbia is megkapja azt, amiben megállapodott.

 – írta Lajcák a közösségi oldalán.

Borítókép: Európai vezetőkkel egyeztet Brüsszelben Alekszandar Vucsics szerb államfő (Forrás: Miroslav Lajcák hivatalos Facebook-oldala)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.