Helyretették az autósok a klímaaktivistákat + videó

Portugáliában akarták megállítani a forgalmat a klímaaktivisták, de nem sikerült túl jól a demonstráció.

Forrás: FoxNews2023. 10. 05. 17:59
Global Climate Strike
An activist holding a protest sign shouts slogans against pollution, during the march in favor of the environment. Lisbon, September 24, 2021. (Photo by Jorge Mantilla/NurPhoto) (Photo by Jorge Mantilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Climáximo nevű radikális klímaaktivista csoport emberei a lisszaboni Segunda Circular autópályán ültek le az aszfaltra, hogy eltorlaszolják az utat, ezzel is tiltakozva a közeli Galp energiavállalat ellen. Két tüntető még kábeleken is lelógott az autópályára néző gyalogos hídról az út fölé.

Az akció azonban pár perc után véget ért, miután az ideges sofőrök úgy döntöttek, hogy elzavarják az aktivistákat. Az esetről felkerült egy videó is a közösségi oldalakra, amelyen látszik, hogy az autósok dudálnak az aktivistákra, majd körülbelül egy tucat sofőr kiszáll a járművéből, és gyorsan elrángatja a kis csoportot az útról.

A videót az X-re feltöltő End Wokeness nevű felhasználó azzal a szöveggel osztotta meg, hogy 

a klímaaktivisták megpróbáltak eltorlaszolni egy autópályát Portugáliában, de a sofőrök gyorsan véget vetettek neki. Így kell csinálni.

A klímaaktivista-csoport egy lisszaboni székhelyű antikapitalista éghajlati igazságügyi kollektívaként írja le magát. Az olyan cégeket, mint például a Galp, népirtással vádolják.

Egyes információk szerint kilenc aktivistát tartóztattak le, ám más portugál hírügynökségek szerint a csoport azóta már újabb tiltakozást is tartott.

Nem ez az első eset, hogy a lakosságot feldühítik a klímatüntetők, lapunk is írt róla, hogy Berlinben is közúti káoszt okoztak, blokkolták a forgalmat az aktivisták, akik miatt legalább 15 mentő elakadt, amelyek nem is tudták felvenni a betegeket. Egyes tüntetők pedig meg akarták mutatni, hogy mennyire elhivatottak, és mennyire jó ötlet az, hogy a betonhoz ragasztják a kezüket, hogy ne lehessen őket elhúzni, ezzel az akcióval akár a kezüket is elveszíthetik.

De nem ez volt az egyetlen németországi akciójuk, hiszen volt, hogy egy luxusáruházat rongáltak meg azzal a szöveggel hogy „Többé nem engedhetjük meg magunknak a gazdagokat!”.

Tavaly karácsonykor pedig a német főváros egyik legfontosabb jelképét, a Brandenburgi kapu előtti téren felállított karácsonyfát rongálták meg azzal, hogy levágták a tetejét, mert felháborodtak, hogy az emberek a karácsonnyal voltak elfoglalva, míg máshol pusztító aszályok és áradások voltak.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Jorge Mantilla/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.